Bozkurt NET{ Bozkurt NET
  Tıklayın kayıtlı kullanıcı olun
Ana sayfa ::Hasabınız :: Forumlar :: Makaleler :: İndir :: İletişim :: KURALLAR
alt1 alt1 alt1
alt1 alt1
alt1
Atatürk
Başbug
Atsız´ın Mektupları
Bozkurt
Tarihte Türkler
Osmanlı Sultanları
3 Mayis
Türk İslam Ülküsü
Ülkücü Hareket
İslam
Türk Büyükleri
12 Eylül
Dokuz Işık
Kızıl Elma
Doğu Türkistan
Türk Dünyası
Şiirler ve Marşlar
Ülkücü Şehitler
Ülkücüye Mektuplar
Sorular ve Cevaplar
Komünizm
Videolar
Müzikler
Postakartı

alt1 alt1
alt1
 Haber :
 Haber Ekle
 Haber Arşivi
 Arama
 Konular
 Baskıya hazırla
 Üyeler :
 Hesabınız
 Günlük
 Üye Listesi
 Özel İletiler
 ICQ Servisi
 Servisler :
 Kur'an-ı Kerim Meali
 Resim Galerisi
 E-Kart
 Dosyalar
 Müzikli Postakartı
 Cep Melodileri
 İletişim :
 Forumlar
 Bozkurtlar 100
 Bize Ulaşın
 Bizi Önerin
 Dökümantasyon :
 Makaleler
 Fikir ve Tarih Dünyası
 Kısa Nükteler
 Şairler ve Şiirler
 İzlenimler
 Ansiklopedi
 Dosyalar
 Dosya Ekle
 Popüler
 İlk 10
 Bağlantılar

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1
AB'YE HAYIR

alt1 alt1
alt1
Makaleler
·Meluncanlar ve Biz
·Türk Tarihi ve Türk Adı
·Amerikan Genç Hristiyanlar Cemiyeti (Y.M.C.A.) ve Amerikan Kolejleri
·SEVR YASALARI MECLİS’TEN GEÇİRİLEREK TÜRKİYE YENİ BİR KURTULUŞ SAVAŞINA BAŞLAMAK MECBURİYETİNDE BIRAKILDI!
·ABD, Alenî Bir Düşman Haline Gelmiştir!
·Dedelerimiz Oğuzlar Çıkmış Yola Aral Kıyısından
·Avrupa Birliğine neden hayır.. Jeopolitik Yaklaşım
·Noel Üzerine
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -1-
·Siyasi Konjonktürde Irak Türkmenleri
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -2-
·Kıbrıs'ın Türkiyesiz AB üyeliği mümkün mü?
·Avrupa Birliği ve Kıbrıs Konusu
·Internet mi, İnternet mi?
·DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK (Gaspıralı ve Türkistan)
·İSMAİL GASPIRALI'NIN FİKİRLERİ
·Türkler ve İslamiyet
·Alparslan Türkeş'in Din Anlayışı ve İslama Bakışı
·Gök Tanrı
·Şamanizm Meselesi
·Ruhban Okulu neden açılmamalı?
·Ruhban Okulu
·Çanakkale Savaşları
·Türk Kültüründe Nevruz ve Milli Birlik-Beraberlik
· Sovyetler Birliği’nin Çöküşü ve Yeni Rusya Çeçen Mücadelesi
·Türkçenin Anadil Olarak Dünyadaki Yeri
·Masonların Kirli İşleri
·Gümrük birliği mi; sömürge antlaşması mı?
·17 Ağustos 1999 Depremi ve gizlenen gerçekler

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1
Bozkurt NET :: Başlığı Görüntüle - EN ÜSTÜN IRK TÜRK IRKIMI?
  Link 1Ana sayfa | Link 2
Arama       

Bozkurt NET
Bozkurtların Yuvası

Forumlar Gruplar Gruplar Hesap Aç Oturum Aç  

Sayfa: « Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sonraki »  

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 3. sayfa (Toplam 7 sayfa)
« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar İleti
Reis_41
Yeni Üye
Yeni Üye

İletiler: 20

İletiTarih: Cmt Haz 11, 2005 10:47 am    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

BozBeyaz demiş ki:
Türk Irkı En üstün ırktır saçmalığından vazgeçelim artık.

Bu Nazi Ruhudur. Başbuğ'un Kitaplarını okuyun. Bu konu hakkında çok net söylemleri var. Kafi gelmiyosa Kur'an'ı açın okuyun.

Türk Ulusu Tarihi ile, Geçmişi ile, Gelenekleri ile Timsal kabul edilecek toplumlardan biridir. Bunlarla gurur duyalım. Bu tarz görüşler Mikrop gibidir. Çok çabuk yayılıp bulaşır, bir süre sonra camiada Irk polemiği başlar.

Milliyetçi Cephenin ivme kazandığı bu dönemde davaya kem gözle bakanların eline koz vermeyin.

Evet, çok doğru söylemişsin. Katılıyorum.
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder MSNM ICQ
kadir45
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi

İletiler: 3100

İletiTarih: Cmt Haz 11, 2005 11:15 am    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Bu yazıya verilen cevap,atsızcıları ve ülkücüleri uyarıyorum adlı başlıkta incelenmiştir.İslamiyet,pota içerisinde eriyerek benliğini kaybetmek değildir.Bu uyuşmanın en mükemmel yoludur.Allah'ın bahşettiği özellikleri,görmezlikten gelemezsiniz.Veda hutbesine dayatılan,ırkçılığa geçit yok görüşü çok büyük bir yorum yanlışlığıdır.Eşitlik yoktur.Kainat zıtlar prensibine göre yaratılmıştır.Eşitlik,insanların Allah katına ulaştıkları anda,adil olarak hesaba çekilmesi,kimsenin kollanılmamasıdır.Yoksa dünyada eşitlik yok.Her ırkın özellikleri farklıdır.Genel eğilimleri farklıdır.Herşey farklıdır.Eşitlilk sadece insanların kanunlar ve Allah karşısındaki hakları ve konumları ile ilgilidir.Tek tip bir müslüman tarifi yapmanız çok büyük hatadır.Bir arapla,bir ingilizle bir japonla bir çinli veya türk aynı değildir.Bunların hepsinden müslümanlar olabilir.Ama islam olmaları bunları eşit özellikte insanlar yapmaz.Yetenekleri,karakterlkeri farklıdır.İnsanın soyunu sopunu özelliklerini bilmesi tanıması,bununla gurur duyması ırkçılık değildir.O zaman ne diye türk'üm diyorsunuz?İnsanım deyin çıkın işinden.Irkçılık,devlet yasalarının kendilerine farklı,başka tebaadan olanlara farklı uygulanmasını istemek demektir.Yani kendini özel insan kabul etmesi demektir ki hukuken yanlıştır.Ama idarecilerin kendi ırkından olmasını istemek ırkçılık değildir.Bu doğru idarenin bir gereğidir.Diğer ırktan olanların merhametine,ve belli olmayan davranışlarına ülkenizi teslim edemezsiniz.Bu akılcılıktır.Ama aynı suça aynı mükafata farklı muamele isterseniz yanlış olan budur.Önemli olan kanunları,ırkdaşlarınızla tebaanıza aynen uygulamanızdır.Yoksa eşitlik falan yok.Allah'ın eşit yaratmadığını siz nasıl eşit kabul ediyorsunuz?Şimdi bir türk vatandaşı olan,uzak ihtimal ya bir de müslüman olan adamla siz aynı olmayı kabul edebilirsiniz.Ama ben etmiyorum.Bundan dolayı da kimsenin beni kınamaya hakkı yoktur.
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder E-Posta gönder
ulkucu_reis
Amatör Üye
Amatör Üye

İletiler: 160

İletiTarih: Cmt Haz 11, 2005 9:15 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Alıntı:
ALLAH'IN habibi alemlerin efendisi üstün olanın kim olduğunu belirtmiştir bunu tartışmak bile saçmalıktır sadece takva üstünlük sebebidir ben atalarımın İSLAM dinine yaptıklarından dolayı övünürüm yoksa türk olduğumuz için değil.
benim için bir amerikalı eğer müslüman ise müslüman olmayan türkten kat kat üstündür.
Bence kafanızdan ırk üstünlüğünü çıkarın çünkü ben dinin hiç bir yerinde mahşerde hangi ırktan olduğunu sorulacağını duymadım tek sorulacak soru kur'ana tabi olup olmadığın ona uygun yaşayıp yaşamadığın yoksa ırkın zerre kadar değeri yoktur.

Öte tarafı Allah'a bırakarak düşünün. İnançlara müdahele edilmediği sürece herkesin inancına saygımız vardır.

Ben Türk dışında hiç bir millete Türk kadar güven ve sıcaklık duyamam. Bu benim yaradılış gereğimdir.

İncirlik Üssü'nde tanıdığım amerikalı bir mühendis var. Müslüman olmuş on bir sene önce. Şimdi ben bu adama bu imanca üstündür deyip nasıl güvenebilirim? Adamın çalıştığı ülkesi, menfaatleri, kafa yapısı herşeyi aynı. Dil konuşmaktan öteye bana benden önemlisi memleketime faydası yok. Biraz daha mantık. Dostumuzu kimden seçeceğimizi iyi kestirin. Aynısı arapların çoğu için de geçerli. Destek değil kösteklerini gördük bu zaman kadar. Şimdi bir kısmı pişmanlık duysa bile neye yarar? Niye önceden düşünülmedi mukaddesatımız?

Irklar farklılıklardan doğar. Bizim ırkımız da farklıdır. Ama farklılıklar tek başına üstünlük değildir. Biz üstünlüğümüzü bu farklılıkları kullanarak ve geliştirerek kazanmışız. Bir örnekle; biz savaşçı bir milletiz. Bu alperen ruhumuz sayesinde dünyada uzun süre söz sahibi olabilmişiz.

En son ulkucu_reis tarafından Cmt Haz 11, 2005 11:26 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi.
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder
kadir45
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi

İletiler: 3100

İletiTarih: Cmt Haz 11, 2005 9:50 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Türk ırkının üstünlüğünü reddetmek tarihi reddetmektir.Dünyada önemli bir olay olsun da türk o işin içinde olmasın.Böyle bir şey yok.Bu kadar yıl tarih sahnesinde şerefle yaşamış bir millet,elbette seçilmiş millettir.Özellikleri olan millettir.şimdi çıkıp"efendim çin de eski millet"yaptıkları ortada.Buna nasıl müsaade ediliyor diyebilir.Tek tip bir milletler topluluğu yok.İyisi de olacak kötüsü de.Kötü de iyi kadar yaşama şansına sahip olacak ki,denge bozulmasın.Zaten herşeyi iyi kursanız,bu kez kendi içinde bozulma başlar.Mesela meclisteki sandalyelerin tamamını bir tek parti kazansın.İşler iyi mi yürür?Hayır.Bir süre sonra içerisinden bir muhalefet hareketi çıkar,bölünme başlar.Düzen böyle.Dünyada türkten başka millet olmadığını varsayalım.Barış içinde mi yaşarız?hayır bir süre sonra birbirimizi yemeye başlarız.Bu işin doğası bu.Ben şahsen özel bir millet olduğumuza,ve olumlu yönde görevlendirildiğimize inanıyorum.Bir kavimler göçü,bir istanbul fethi,bir çanakkale destanı,bir viyana muhasarası,sıradan olaylar değildir.Ve çok büyük etkileri olmuştur.Böyle bir milleti,hawai adasındaki boynu çiçekli dansedip duran mistik yerli ile ayni seviyede tutamazsınız.Ayni dinden olsalar bile,bunlar bir tutulmazlar.
Her gelen yabancıya boyun büken bir millet ile,bağımsızlığı uğruna ölen bir milleti nasıl eşit kabul ediyorsunuz?Dünyada böyle bir eşitlik anlayışı yok.Uygulaması hiç yok.Gücü yeten yetenene.Bu konuda düşünmek gerekir.
reisim25
Özel Üye
Özel Üye

İletiler: 779

İletiTarih: Pzr Haz 12, 2005 7:35 am    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Ben "ÜLKÜCÜYÜM" diyen bir insan eğer "TÜRK" 'ün üstünlüğünü anlatmak ve konuşmaktan rahatsız oluyorsa, o arkadaş ÜLKÜCÜ değildir ve olamaz.
Bu konuda demegoji yapmağa gerek yoktur.
Biz Müslüman- Türküz.
Sözü hiç dolaştırmaya gerek yok.
Ne İslam'ı reddeden ne Türklüğü arka plana atan ÜLKÜCÜ olamaz.

Bir içki dışana hakim,
Bir dış ki içinin esiri.
N. Fazıl
kurtoglu1919
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İletiler: 940

İletiTarih: Pzr Haz 12, 2005 12:13 pm    ileti konusu: Anadolu'ya daha önce gelmişiz... Alıntıyla Cevap Gönder

Anadolu'ya daha önce gelmişiz...

Amorium antik kentinde kazıları yöneten ABD'li arkeolog Dr. Lightfoot: 838'de Afyon'a ulaşan Arap ordusunda Türk generaller vardı

ÖMER ERBİL İstanbul

ABD'li arkeolog Dr. Chris Lightfoot, Türklerin Anadolu'ya 1071'deki Malazgirt Savaşı'ndan yaklaşık 300 yıl önce geldiğini, hatta Afyon'a kadar ilerlediklerini savundu. Afyon'da bulunan Amorium antik kentinin kazı başkanlığını yürüten Lightfoot, 838 yılındaki Arap kuşatmasına çok sayıda paralı Türk askerin katıldığını, bazı generallerin de Türk olduğunu söyledi.
Akdeniz Üniversitesi'nin Antalya'da düzenlediği 27. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na katılan New York Metropolitan Sanat Müzesi'nden Lightfoot, antik kentte gerçekleştirilen çalışmaları anlattı. Ardından sorularımızı yanıtlayan Lightfoot, Türklerin Anadolu'ya gelişleriyle ilgili farklı bilgiler verdi. "838 yılında Anadolu'ya saldıran Arap ordusundaki bazı generallerin Türk olduğu biliniyor" diyen Lightfoot, şöyle konuştu:

İskeletler inceleniyor
"Hem Bizans, hem de Arap kaynaklarında bundan bahsediliyor. Kazılarda her açmada bir yangın tabakası görüyoruz. Dönemin imparatoru Theofilos'tu. Arap orduları Amorium'a geldi ve burayı kuşattı. Çünkü Theofilos bu kentte doğmuştu, Amorium Hanedanlığı zamanında. Bu şehri yok etmek istediler. Türkler Anadolu'ya 1071'den önce, ilk defa bu savaşla geldiler. Bu ordunun komutanı bir Türk generaldi. Bu nedenle çok sayıda paralı Türk askeri vardı. Kazı çalışmaları sırasında pek çok iskelete rastlıyoruz. Bu iskeletleri inceliyoruz. Bunların içinden mutlaka Türklere ait olan çıkacaktır."

El değmemiş lahitler
Amorium antik kenti, Ortaçağda Bizans İmparatorluğu'nun İstanbul ve Selanik'ten sonra en önemli üçüncü kentiydi. II. Mikhail, Theofilos ve III. Mikhail isimli imparatorların yer aldığı Bizans sülalesine ev sahipliği yapan Amorium, daha çok M.S. 838'de Abbasi Halifesi Al-Mu'tassım yönetimindeki orduların gerçekleştirdiği kuşatma ve işgal nedeniyle tanınıyor. 1988 yılında Oxford Üniversitesi'nden Prof. Martin Harrison'ın başlattığı kazı çalışmaları, bugün Lightfoot başkanlığında sürdürülüyor. Antik kent dünyada el değmemiş ve yağmalanmamış lahitlerin bulunduğu tek arkeolojik bölge olma özelliğini taşıyor.
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder E-Posta gönder MSNM
turk_neferi
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İletiler: 869

İletiTarih: Pzr Haz 12, 2005 3:29 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Bazı insanlarla doğrudan muhattap olmak istemiyorum.biz zaten bazı kişilerin ne mal oldugunu biliyoruz.onların bu sitede fazla sivrilmeden yorum yapmasına izin veriyoruz.ama türkün üstünlüğüne karşı olanlarada seslenmeden gecemiycem.daha önecede söylediğim gibi en üstün ırk türk ırkıdır.biz bu üstünlüğümüzü ispatladık ve halada anlamayanlara ispatlamaya calışıyoruz.ama içimizden birinin cıkıpta türk ırkının üstünlüğüne saçmalık demesi beni cok sinirlendiriyor.be n o kişinin komplekse girdiğini düşünüyorum.ilk üye oldugu zamanlarda herkesle tartışmıştı ve herkes onun ne mal oldugunu anlamaıştı.şimdi kimse onu sallamadığı için komplekse girmiştir.tartışma konusu yaratmaya calışıyor.kendini fazla yorma koçum.biraz gururun varsa kovulmadan git...
CANVEREN
Yeni Üye
Yeni Üye

İletiler: 12

İletiTarih: Pzr Haz 12, 2005 3:51 pm    ileti konusu: MİLLET KAVRAMI Alıntıyla Cevap Gönder

Ben AÜ. Siyasal Bilgiler'de okuyorum.Ülkücüyüm.Okulumuzdaki ülkücülerin sayısı neredyse 20-25. Bakın arkadaşlar, bugün ırkçılığın bilimsel temeli yoktur. Dolayısıyla Türk ırkı yorktur.Ancak Türk Milleti vardır.Biz, yalnızca Türk milletinin en üstün MİLLET olduğunu kabul edebiliriz.
Irk, genlerle ilgilidir. Millet ise kültürle...
Eğer ırk temelini savunursak, Fatih Sulatan Mehmet'e ne diyelim.Annesi Rum'du. Ancak Fatih Türk kültürü aldı ve Türk milletinden olarak yetişti.
Yeniçeriler Türk değildi.Devşirmeydi.Ancak eğitimleri onları Türk yaptı.,
Dolayısıyla bugün dünyada ırk YOKTUR. MİLLET VARDIR VE TÜRK MİLLETİ EN ÜSTÜN MİLLETTİR. Atatürk, Ne mutlu Türküm diyene demiştir. Ne mutlu Türk doğana değil.
Ayrıca Ziya Gökalp Türkçülük konusunda Kendini Türk kabul eden herkes Türktür demiştir. Biz TÜRKÜZ ve en üstün MİLLETİZ.

İslam ümmetindenim,Batı medeniyetindenim,Türk MİLLETİNDENİM...

ZİYA GÖKALP
turk_neferi
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İletiTarih: Pzr Haz 12, 2005 3:54 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

ırkımızda milletimizde kutludur.ben başasını anlamam.bana başka şeyler anlatmaya çalışmayın.bu konuda taviz vermeye tahammülümüz yok.
PusaT_KurT
Amatör Üye
Amatör Üye

İletiler: 162

İletiTarih: Pzr Haz 12, 2005 8:09 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Yaradılıştan dolayı en üstün ırk Türk ırkıdır.Yüce Türk,bunu yaradıldığı günden bu güne göstermiştir.Aramızda bunu kabul etmeyen varsa ben onun ülkücüğünden ve Türklüğünden şühpe ederim.Çünkü Türklük bunu gerektirir.Sen TÜRKSÜN ve En Üstünsün...Yüce Yaradan böyle yaradmıştır...

TANRI TÜRKÜ KORUSUN VE YÜCELTSİN
Delikanli66
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İletiler: 1042

İletiTarih: Pzr Haz 12, 2005 9:10 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Turk irki ustun irktir demek irkciliksa vay bizim halimize.
KAPIKULU13
Yeni Üye
Yeni Üye

İletiler: 11

İletiTarih: Pzr Haz 12, 2005 11:09 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Tarih boyu hasımlarımız her daim bizi aşağılamışlardır.Türk kelimesinin
yanına mutlaka bir iğrenç yakıştırma yapılmıştır..Türklere barbar,hayvan,cani yada cahil sıfatları takılmıştır...
Bizi zavallı bir ırk gibi görüp gösermeye hala devam ediyorlar..
Yediyüz yıllık bir imparatorluğun sahibi,İslam'ın bekçisi bir ırktan söz ediyoruz..
Şahsî fikrim olarak; ırkımla gurur duyarak yaşamımı sürdürüyorum.Bu gurur öyleki; diğer ırklara şuursuzca meydan okuyan ve kendi ırkını yücelten bir duyguyla besleniyor..
Evet! Türk ırkı en büyüktür! En asil ve en üstündür! Böyle düşündüğüm
için ırkçıysam başım üstüne..
Çünkü ben,tarih boyu bizi aşağılamaya devam eden kara dinli köpeklere
bu ırkın ne olduğunu göstermeye ant içmişim..
Bu yola baş koyduk bir kere..Kanımızla,canımızla..
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder ICQ
turk_neferi
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İletiTarih: Pts Haz 13, 2005 1:18 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

mertliği senden öğrenecek değilim.benim adım mert kürşad zaten.alparslan türkeşin türk ırkının üstünlüğüne karşı odugunu sanmıyorum.ben ülkücüyüm,vatanseverim.ve milletiminde ırkımında üstünlüğünü söylüyorum.sonuna kadarda bunu söylicem.çünkü gercek bu.

sana gelince koçum burda istenmeyen kişi oldugunu anladıgın halde neden hala kendini rezil ediyorsun.sözlerimde seni kasdettiğimi herkes anladı.seninle doğrudan muhattap olmak istemiyorum.
turk_neferi
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İletiTarih: Pts Haz 13, 2005 1:26 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

ayrıca ben başbuğun sözlerinden alacağımı alırım her zaman.o bir politikacıydı.milletin içinde türk ırkının üstünlüğünü tekrarlayıp dursaydı ırkçılıkla suçlanırdı zaten o zamanlar adımız faşiste cıkmıştı.en ufak acıgımızda tepemize cıkıyorlardı.bizlere yükleniyorlardı.alparslan türkeş tüm bunları söyleyerek hem siyaset yapmıştır.hemde ırkçılığa karşı oldugunu göstermiştir.bizler hala ırkçılığa karşıyız.ama en üstün ırk hangisi sorusunda vereceğimiz cevap kaçınılmaz türklerdir.bizim bu yaptığımız ırkçılık değildir.ırkçılık diğer ırkları ezmek demektir.ama biz ezmiyoruz onları vatanımızdan sürmüyoruz.soykırım yapmıyoruz.sadece sözle bunu dile getiriyoruz.bunu neye dayanarak söylüyoruz.tabiki tarihe...
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 3. sayfa (Toplam 7 sayfa)

Sayfa: « Önceki  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sonraki »  

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizisilemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız