Bozkurt NET{ Bozkurt NET
  Tıklayın kayıtlı kullanıcı olun
Ana sayfa ::Hasabınız :: Forumlar :: Makaleler :: İndir :: İletişim :: KURALLAR
alt1 alt1 alt1
alt1 alt1
alt1
Atatürk
Başbug
Atsız´ın Mektupları
Bozkurt
Tarihte Türkler
Osmanlı Sultanları
3 Mayis
Türk İslam Ülküsü
Ülkücü Hareket
İslam
Türk Büyükleri
12 Eylül
Dokuz Işık
Kızıl Elma
Doğu Türkistan
Türk Dünyası
Şiirler ve Marşlar
Ülkücü Şehitler
Ülkücüye Mektuplar
Sorular ve Cevaplar
Komünizm
Videolar
Müzikler
Postakartı

alt1 alt1
alt1
 Haber :
 Haber Ekle
 Haber Arşivi
 Arama
 Konular
 Baskıya hazırla
 Üyeler :
 Hesabınız
 Günlük
 Üye Listesi
 Özel İletiler
 ICQ Servisi
 Servisler :
 Kur'an-ı Kerim Meali
 Resim Galerisi
 E-Kart
 Dosyalar
 Müzikli Postakartı
 Cep Melodileri
 İletişim :
 Forumlar
 Bozkurtlar 100
 Bize Ulaşın
 Bizi Önerin
 Dökümantasyon :
 Makaleler
 Fikir ve Tarih Dünyası
 Kısa Nükteler
 Şairler ve Şiirler
 İzlenimler
 Ansiklopedi
 Dosyalar
 Dosya Ekle
 Popüler
 İlk 10
 Bağlantılar
 

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1
AB'YE HAYIR

alt1 alt1
alt1
Makaleler
·Meluncanlar ve Biz
·Türk Tarihi ve Türk Adı
·Amerikan Genç Hristiyanlar Cemiyeti (Y.M.C.A.) ve Amerikan Kolejleri
·SEVR YASALARI MECLİS’TEN GEÇİRİLEREK TÜRKİYE YENİ BİR KURTULUŞ SAVAŞINA BAŞLAMAK MECBURİYETİNDE BIRAKILDI!
·ABD, Alenî Bir Düşman Haline Gelmiştir!
·Dedelerimiz Oğuzlar Çıkmış Yola Aral Kıyısından
·Avrupa Birliğine neden hayır.. Jeopolitik Yaklaşım
·Noel Üzerine
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -1-
·Siyasi Konjonktürde Irak Türkmenleri
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -2-
·Kıbrıs'ın Türkiyesiz AB üyeliği mümkün mü?
·Avrupa Birliği ve Kıbrıs Konusu
·Internet mi, İnternet mi?
·DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK (Gaspıralı ve Türkistan)
·İSMAİL GASPIRALI'NIN FİKİRLERİ
·Türkler ve İslamiyet
·Alparslan Türkeş'in Din Anlayışı ve İslama Bakışı
·Gök Tanrı
·Şamanizm Meselesi
·Ruhban Okulu neden açılmamalı?
·Ruhban Okulu
·Çanakkale Savaşları
·Türk Kültüründe Nevruz ve Milli Birlik-Beraberlik
· Sovyetler Birliği’nin Çöküşü ve Yeni Rusya Çeçen Mücadelesi
·Türkçenin Anadil Olarak Dünyadaki Yeri
·Masonların Kirli İşleri
·Gümrük birliği mi; sömürge antlaşması mı?
·17 Ağustos 1999 Depremi ve gizlenen gerçekler

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1
Bozkurt NET :: Başlığı Görüntüle - Bluetooth Nedir?
  Link 1Ana sayfa | Link 2
Arama       


Bozkurt NET
Bozkurtların Yuvası
 

Forumlar Gruplar Gruplar Hesap Aç Oturum Aç  

  

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)
« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar İleti
Hakanturan
Yeni Üye
Yeni Üye



Kayıt: Feb 13, 2004
İletiler: 43
Şehir: izmir

İletiTarih: Cum Şub 20, 2004 8:11 pm    ileti konusu: Bluetooth Nedir? Alıntıyla Cevap Gönder

Bluetooth kablo bağlantısını ortada kaldıran kısa mesafe Radyo Frekansı(RF) teknolojisinin adıdır. Bluetooth bilgisayar, çevre birimleri, ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine olanak sağlar.Bluetooth teknolojisi 2.4 GHz frekans bandında çalışmakta olup, ses ve veri iletimi yapabilmektedir.721 Kbps'a kadar veri aktarabilen bluetooth destekli cihazların etkin olduğu mesafe yaklaşık 10 metredir.
Bluetooth telsiz teknolojisi cihazlar arasında senkronizasyon sağlamak ve veri aktarmak amacı ile kullanılabilir.bluetooth teknolojisi GSM telefonlarını kullanarak masaüstü ve mobile cihazlarınızı şirket networklerine veya internete bağlayabilir, dosya alışverişi yapmasına olanak sağlar.





Bluetooth ismi nereden geliyor?

• King Harald Bluetooth, MS 940-981 yılları arası Danimarka ve Norveç'i bir arada tutan ve diğer Vikingler'in aksine savaşmaktan çok konuşmayı sevdiği söylenen eski bir İskandinav kralı.
• Kral, mavi böğürtleni çok sevdiği için sürekli dişleri mavi olarak dolaştığından kendisine İngilizcede mavi diş anlamına gelen 'Bluetooth' ismi takılmış.
• Kablosuz veri iletişimi teknolojisine bu ismin verilmesinin nedeni ise, sektörün İskandinav kökenli iki büyük şirketi, Ericsson ve Nokia'nın bu sistemin gelişmesine öncülük etmeleri.


BLUETOOTH WIRELESS TECHNOLOGY NEDİR?


Adını eski çağlarda yaşayan bir Viking savaşçısından alan Bluetooth Wireless Teknolojisi; küçük boyutlarda, ucuz ve kısa menzilli radyo vericilerinin mobil cihazlara direkt olarak veya bir harici adaptör aracılığıyla entegre edilmesi temeline dayanmakta. Global erişime açık olan 2.45 Ghz radyo frekansını kullanan Bluetooth, 721 Kbps veri iletişim hızına ulaşmakta ve 3 ses kanalını kullanabilmektedir. Birçok cihazın Bluetooth Wireless Teknolojisi uyumlu hale gelmeleri için yapılacak ilave masrafın kullanıcıya 20 dolar gibi çok düşük miktarlara mal olacağı düşünülmekte. Bunun yanında enerji tasarrufunda da büyük avantajlar sağlayan bu teknoloji ile "bekleme" modunda 30 mikro Amper ve iletim modunda 8 - 30 miliAmper akım çekilmesi, güç kullanımında önemli ekonomi sağlanmasına imkan vermekte.
Bluetooth'un hayatımıza getireceği avantajları üç ana grupta toplamak mümkün:

1- Veri ve ses erişim noktaları: Bluetooth Wireless Teknolojisi ile her türlü mobil veya sabit iletişim cihazı üzerinden gerçek zamanlı ses ve veri transferini kablosuz olarak gerçekleştirmek mümkün olacak.

2- Kablosuz ortamlar: Bluetooth Wireless Teknolojisi ile, ofislerin genel problemi olan kablo yığınları ortadan kalkacak. Şu an itibarıyla 10 metre bir menzile sahip olan bu teknoloji ilave adaptörler ile 100 metreye kadar çıkarılacak.

3- Kablosuz Ağ: Bluetooth Wireless Teknolojisine uyumlu cihazların başka bir Bluetooth Wireless Teknolojisi uyumlu cihazla belli bir menzil içinde sorunsuz ve kablosuz haberleşmesi ağ yapılarını da etkileyecek. Özellikle noktadan noktaya veya çok noktalı bağlantıların desteklenmesi, yeni çözümlere fırsat verecek.


Bluetooth, birbirinden ayrı cihazları kablosuz olarak birbirine bağlamak için tasarlanmıştır. Bluetooth ilk uygulamalarda kabloların yerini alacak olmasına rağmen, aynı zamanda elektronik nakit ödeme için elektronik cüzdanları(kredi kartlarını) POS terminallerine de bağlayabilir.

Gelecek Mimarileri-Elektronik Çalışma Ortamı

Önemli Meseleler

Önümüzdeki beş(5) yıl içerisinde hangi kablosuz haberleşme teknolojileri, hizmetleri ve hizmet sunucuları Avrupa pazarında egemen olacaklar? İşletmeler artan ara-işletilebilirlik(interoperability) taleplerini nasıl karşılayacaklar?

Stratejik Planlama Varsayımları
! ;
2004 yılına kadar, sevkıyatı yapılan yeni mobil telefonların %75’i Bluetooth’un POS terminallerine ve satış otomatlarına bağlantıları üzerinden yapılan doğrudan elektronik nakit ödemesini destekleyecekler(0.7 ihtimal).

İlk Bluetooth satıcılarının ürünlerini pahalı olarak fiyatlandıracak olmalarına karşın rekabet 2003 yılından önce Bluetooth işlevselliğini ticari emtia haline getirecektir.

Bluetooth’un yapmak istediği çok basit: birbirinden ayrı cihazları birbirine bağlamak için kullanılan kabloları ve kızıl-ötesi bağlantıları ortadan kaldırmak. Şu anda Bluetooth Özel İlgi Grubu’na üye 700 kuruluş ve mevcut gelişim takımı ile Bluetooth, Hype döngü eğrimizde de gösterilmiş olduğu gibi(Şekil 1’e bakınız) eşi pek görülmeyen görülen bir hızla fikir aşamasından ürün(ü! retim) aşamasına doğru hareket ediyor. Bluetooth, taşınabilir ve kablosuz aygıtları ile ilgili görüşleri ve bunların kullanılış biçimlerini kökünden değiştirecektir.

Bir bakışta Bluetooth:
2.4-GHZ kablosuz ISM bandında çalışmak için tasarlanmış olan Bluetooth yaklaşık 1 Mbps’lik bir uygulama yeteneği(iş çıkarma miktarı)nı destekler(Not 1’e bakınız). Güç(elektrik) ve bant-genişliği sınırlamaları Bluetooth’un WLAN ile yer değiştirme konusunda uygulanabilir(pratik) olmadığı anlamına gelmektedir. Bluetooth’un amacı, mobil(kablosuz) aygıtlara kullanımı kolay, kısa-erimli kablosuz bağlanabilirlik çözümü sağlamaktır.

Bluetooth Değerlendirmesi

Saniyede 1.600 hop ile ISM 2.4-GHz bandındaki 79 kanal arasında geçiş yapmak için tasarlanmış! tır.

0-bit, 40-bit yada 64-bit şifre çözme(enkripsiyon) kullanan Bluetooth, anlamsız(algılanamayan) bilgiler için yeterince güvenlidir(elektronik nakit ve finansal işlemler için daha fazla şifre çözme gerekecektir).

10 metrelik erimi(menzili ile) Bluetooth, her biri 8 aygıtı idare edebilen 10 pikonete kadar geçici şebeke bağlantısı kurulmasını destekler(daha fazla pikonet uygulama yeteneği/iş çıkarma miktarını azaltır). Opsiyonel güç yükselticileri ile erim(menzil) 100 metreye kadar çıkarılabilir.

Bluetooth’un gücü(0.1 miliwatt), iletim yapmayan elektrikli aygıtlar için tanınan sızıntı limitlerinin altındadır ve bu da muhtemel parazitleri ve sağlık risklerini ortadan kaldırır.

1 Mbps’lik bir uygulama yeteneği/iş çıkarma miktarı ve 3 ses kanalı(her biri 64 Kbps) ile, kalan bant g! enişliği 432 Kbps simetrik, 721/56 Kbps asimetrik ve dupleks(çift) 384 Kbps 3G hücresel uygunluk modu olarak düzenlenebilir8konfigüre edilebilir).

Bluetooth IEEE 802.11 ISM bandı WLAN standartları ile uyumlu değildir.

Bluetooth 1.0 sürümü için patent şartnamesi Temmuz 1999 tarihinde onaylandı ve Ağustos ayında Web’de yayınlandı. IBM, Intel, Toshiba, Ericsson ve Nokia tarafından 1998 yılında kurulmuş olan Bluetooth Konsorsiyumu Bluetooth Özel İlgi Grubunda(SIG) bulunan yaklaşık 700 kuruluş tarafından desteklenmektedir. Bluetooth IPRsini üyeler ücretsiz bir lisans anlaşması üzerinden elde edebilirler.

Bluetooth Sürücüleri:
Bluetooth, hem kullanıcı ‘çekmesinden’ ve hem de satıcı ‘itmesinden’ faydalanır. Kullanıcılar birbirinden fa! rklı cihazları birbirine bağlamak için kolay yollar istemektedirler ve bu isteği yerine getirmekte IRDA şu ana kadar başarılı olamamıştır. Satıcılar, mobil teknolojilerin yaygın olarak benimsenmesinin, bir çok uyuşma gerektiren entegre ürünlerden ziyade sınıfının en iyisi olan bağlantı cihazları gerektirdiğinin farkındalar. Bluetooth bunu ucuz fiyatlarla sağlamak için tasarlandı ve daha şimdiden önemli bir desteğe sahip durumda(Not 2’ye bakınız). Zaman içindeki en büyük motiv (ve yatırım getirisi) Bluetooth’un açtığı yeni fırsatlar dizisi olacaktır. Bluetooth mobil Web erişimi ve mobil elektronik ticaret konularını kolaylaştıracaktır.
Bluetooth Desteği
Ericsson, 10 Dolarlık bir radyo frekansı alıcı verici çipini duyurdu ve Bluetooth modüllerinin 1Q00’a göre yaklaşık 20 Dolardan fiyatlandırılacağını bekliyor. Bluetooth Özel İlgi Grubundaki şirketler şunlar:
!
PDA ve PD Şirketleri: Acer, Compaq, Dell, Psion Computers, Sharp, Symbian
Chip ve Modül Geliştiren Şirketler: Analog Devices, ARM, Cambridge Silicon Radio, Digianswer, Harris Semiconductor, Mitel Semiconductor, Mitsubishi, National Semiconductor, Siemens
Telefon Şirketleri: Alcatel, Lucent Technologies, Motorola, Nortel Networks, Qualcomm
Diğerleri: Elsa, Bang & Olufsen Technology, British Airways, E-Ink, Ford Motor Company, Johnson Controls, Lego Systems

Bluetooth’u Yavaşlatan/Engelleyenler:
Yavaşlatıcı ve engelleyiciler arasında güvenlik meseleleri, sağlıkla ilgili endişeler, parazitler, karmaşa ve bağımlılık vardır. Bluetooth’un düşük gücü hiç bir sağlık sorunu teşkil! etmez; iletim yapmayan aygıtlar için tanınan limitlerin altındadır, ancak satıcıların bu mesajı insanlara yaymaları/duyurmaları gerekecektir. ISM bandının artan kullanımı ile parazit oluşacaktır; Bluetooth’un yüksek hız frekanslı sekmesi parazitin etkisini hafifletir/azaltır. Ancak, 802.11 WLAN aygıtına yakın çalışması pek olası değildir. Güvenlik sorunları, şifre çözmeden(enkripsiyon) bilginin başka bir aygıt tarafından çalınması yada halka açık yerlerde virüs bulaşması gibi risklerin de ötesine gider. Bluetooth, kullanıcıların aygıtları ile yapılan rasgele bağlantıların derecesini seçmesine olanak tanır. 1 Mbps uygulama yeteneği(iş çıkarma miktarı) belirli uygulamalar için çok düşük olmakla birlikte(mesela, gerçek-zamanlı görüntüler/video için), bu, benimseme önünde bir engel teşkil etmez.

Bluetooth’un Etkisi:
Düşük maliyetinden dolayı Bluetooth geniş b! ir dizi uygulama sağlayacaktır. Araç radyolarının uzaktan kumandasından, stereo sistemlerine, ısıtma ve havalandırma sistemlerinden cep telefonuna kulaklık/hoparlör bağlanmasına kadar bir dizi örneği vardır. Bluetooth, PDA ve haberleşme cihazları için masaüstü PCler, yazıcılar, fakslar ve network(ağ/şebeke) erişim noktaları üzerinden senkronizasyonu, yazdırmayı ve ağ/şebeke erişimini kolaylaştıracaktır. İşletmelerin şimdiden Bluetooth’un mevcut şebeke altyapılarını, satın alma ve çalışma stillerini nasıl etkileyeceği üzerinde düşünmeye başlamaları gerekiyor.

Saha Servisi: Bir teknisyenin yada bir analistin bir kapağı açıp bir terminali takmasını gerektiren servis ve bakım görevleri bugün artık Bluetooth ile kolaylaştırılabilir. Destek için gelen teknisyen sadece makineye doğru gidip manüel bir işlem yapmadan kablosuz biçimde bağlanacak ve bu da zamandan ve paradan tasarruf sağlayacaktır. B! ilet kesme, otomat ve vezne makineleri(ATMler) de bir çok diğer aygıt gibi Bluetooth’un işlevselliğinden faydalanabilirler.

Elektronik Ödeme: Eğer bilet kesme ve otomat makineleri Bluetooth ile kullanılırsa, kullanıcıların Bluetooth-yetkili elektronik cüzdan(e-wallet/kredi kartı) ile kullanıcıların doğrudan ödeme yapması mümkün hali gelecektir. Ödemeler, elektronik nakit yoluyla, mobil şebeke operatörü tarafından fatura kesilmesi yoluyla yada hatta direkt borçlanma(kartlar ile) yolu ile olabilir. Bu sistem, POS terminalleri ve parkmetrelere kadar bile genişletilebilir. Bluetooth er geç insanların POS terminalleri önünde kuyrukta beklemelerini ortadan kaldıracaktır.

Bluetooth Hype döngüsü eğrisi üzerinde hızla hareket edecek ve ilk ürün 2000 yılının ortalarında piyasaya çıkacaktır. İlki, noktadan-noktaya bağlan! abilirlik çözümleri olacak, daha sonra 2001 yılının ortalarına doğru noktadan-çok-noktaya çözümler sunulacak/piyasaya girecektir. Hacmin büyümesi ve Bluetooth’un tek-çipli çözümlere entegrasyonu OEM ücretlerini 2002 yılına kadar 10 doların da altına düşürecektir(0.7 ihtimal). İlk Bluetooth satıcılarının ürünlerini pahalı olarak fiyatlandıracak olmalarına karşın rekabet 2003 yılından önce Bluetooth işlevselliğini ticari emtia haline getirecektir.

Kısaltma Anahtarı

IRDA: Infrared Data Association / Kızıl-ötesi Veri İlişkisi
ISM : Industrial, Scientific and Medical / Endüstriyel, Bilimsel ve Tıbbi
OEM : Original Equipment Manufacturer / Orijinal Ekipman Üreticisi
PDA : Personal Digital Assistant / ! Kişisel Dijital Asistan
POS : Point of Sale / Satış Noktası
WLAN: Wireless LAN / Kablosuz LAN


Sonuç
Bluetooth 2003 yılına kadar doğrudan tüketiciden-işletmeye elektronik ödeme(POS, bilet kesme ve otomat makineleri) gibi tamamen yeni fırsatlar yaratacaktır(0.7 ihtimal). İşletmelerin, özellikle de saha servisleri geniş olan kurumların ve elektronik nakit ödemeyi kullanmayı bekleyen kuruluşların Bluetooth’un benimsenmesinin tam verimlilik ve kullanılabilirlik avantajları gerçekleştirme konusunda nasıl idare edileceğini planlamaya başlamaları gerekir. Kullanım kolaylığı, fayda ve düşük maliyeti birleştiren Bluetooth ürünleri başarıya ulaşacaktır.


http://www23.brinkster.com/ircturk/bluetoothnedir.htm
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
wolf_turk
Yeni Üye
Yeni Üye



Kayıt: Jan 16, 2004
İletiler: 32

İletiTarih: Cmt Nis 17, 2004 7:21 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

:arrow: uzun(!) ama faydalı bir makale...kendi adıma, böyle bir yazıyı dataya koyduğun için teşekkürler.
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder
Hakanturan
Yeni Üye
Yeni Üye



Kayıt: Feb 13, 2004
İletiler: 43
Şehir: izmir

İletiTarih: Pzr Nis 18, 2004 3:09 pm    ileti konusu: Re:Cevap Alıntıyla Cevap Gönder

Bu yazıyı okuma sabrını gösteren nadir kişilerden birisin tebrikler bu beceri sana çok şey kazandırır
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder E-Posta gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
wolf_turk
Yeni Üye
Yeni Üye



Kayıt: Jan 16, 2004
İletiler: 32

İletiTarih: Pzr Nis 18, 2004 7:07 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

:arrow: böyle açıklayıcı yazıları görmek güzel...
:arrow: devamını bekleriz
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder
Sebas
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye



Kayıt: Apr 18, 2003
İletiler: 510
Şehir: Bordeaux / KahramanMaras

İletiTarih: Çar Mar 29, 2006 1:03 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

bilgi için tesekkürler simdi gittikçe yayiman bir sistem haline geldi bluetooth telefonlarda ve bilgisayarlarda
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder MSNM
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

  


 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizisilemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB

alt1
1998-2007 Bozkurt NET
alt1
1998-2010 BOZKURT NET
--------------------------------------
Web sitemiz PHP-Nuke (© 2003) kodlarına sahiptir. PHP-Nuke GNU/GPL lisansı altında dağıtılan ücretsiz yazılımdır.
alt1