Bozkurt NET{ Bozkurt NET
  Tıklayın kayıtlı kullanıcı olun
Ana sayfa ::Hasabınız :: Forumlar :: Makaleler :: İndir :: İletişim :: KURALLAR
alt1 alt1 alt1
alt1 alt1
alt1
Atatürk
Başbug
Atsız´ın Mektupları
Bozkurt
Tarihte Türkler
Osmanlı Sultanları
3 Mayis
Türk İslam Ülküsü
Ülkücü Hareket
İslam
Türk Büyükleri
12 Eylül
Dokuz Işık
Kızıl Elma
Doğu Türkistan
Türk Dünyası
Şiirler ve Marşlar
Ülkücü Şehitler
Ülkücüye Mektuplar
Sorular ve Cevaplar
Komünizm
Videolar
Müzikler
Postakartı

alt1 alt1
alt1
 Haber :
 Haber Ekle
 Haber Arşivi
 Arama
 Konular
 Baskıya hazırla
 Üyeler :
 Hesabınız
 Günlük
 Üye Listesi
 Özel İletiler
 ICQ Servisi
 Servisler :
 Kur'an-ı Kerim Meali
 Resim Galerisi
 E-Kart
 Dosyalar
 Müzikli Postakartı
 Cep Melodileri
 İletişim :
 Forumlar
 Bozkurtlar 100
 Bize Ulaşın
 Bizi Önerin
 Dökümantasyon :
 Makaleler
 Fikir ve Tarih Dünyası
 Kısa Nükteler
 Şairler ve Şiirler
 İzlenimler
 Ansiklopedi
 Dosyalar
 Dosya Ekle
 Popüler
 İlk 10
 Bağlantılar
 

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1
AB'YE HAYIR

alt1 alt1
alt1
Makaleler
·Meluncanlar ve Biz
·Türk Tarihi ve Türk Adı
·Amerikan Genç Hristiyanlar Cemiyeti (Y.M.C.A.) ve Amerikan Kolejleri
·SEVR YASALARI MECLİS’TEN GEÇİRİLEREK TÜRKİYE YENİ BİR KURTULUŞ SAVAŞINA BAŞLAMAK MECBURİYETİNDE BIRAKILDI!
·ABD, Alenî Bir Düşman Haline Gelmiştir!
·Dedelerimiz Oğuzlar Çıkmış Yola Aral Kıyısından
·Avrupa Birliğine neden hayır.. Jeopolitik Yaklaşım
·Noel Üzerine
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -1-
·Siyasi Konjonktürde Irak Türkmenleri
·Gümrük Birliği Anlaşmasının Anayasanın Başlangıç Kısmına Aykırılığı -2-
·Kıbrıs'ın Türkiyesiz AB üyeliği mümkün mü?
·Avrupa Birliği ve Kıbrıs Konusu
·Internet mi, İnternet mi?
·DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK (Gaspıralı ve Türkistan)
·İSMAİL GASPIRALI'NIN FİKİRLERİ
·Türkler ve İslamiyet
·Alparslan Türkeş'in Din Anlayışı ve İslama Bakışı
·Gök Tanrı
·Şamanizm Meselesi
·Ruhban Okulu neden açılmamalı?
·Ruhban Okulu
·Çanakkale Savaşları
·Türk Kültüründe Nevruz ve Milli Birlik-Beraberlik
· Sovyetler Birliği’nin Çöküşü ve Yeni Rusya Çeçen Mücadelesi
·Türkçenin Anadil Olarak Dünyadaki Yeri
·Masonların Kirli İşleri
·Gümrük birliği mi; sömürge antlaşması mı?
·17 Ağustos 1999 Depremi ve gizlenen gerçekler

alt1 alt1
alt1

alt1 alt1
alt1

alt1
Bozkurt NET :: Başlığı Görüntüle - DOGU TÜRKISTAN
  Link 1Ana sayfa | Link 2
Arama       


Bozkurt NET
Bozkurtların Yuvası
 

Forumlar Gruplar Gruplar Hesap Aç Oturum Aç  

Sayfa: « Önceki  1, 2, 3 ... 11, 12, 13  

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 13. sayfa (Toplam 13 sayfa)
« Önceki başlık :: Sonraki başlık »  
Yazar İleti
Turkmeneli
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye



Kayıt: Aug 22, 2004
İletiler: 459
Şehir: Nijmegen

İletiTarih: Pzr Mar 14, 2010 8:42 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Dalay Lama'dan Doğu Türkistan açılımı



Tibet'ten Hindistan'a sürgün edilişinin 51. Yılında konuşan Tibet Budistlerinin manevi lideri Dalay Lama, Çin ile zaten kötü olan ilişkileri riske atma uğruna Sincan'daki Türklere "Doğu Türkistan" Türkleri diyerek destek verdi.

Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala bölgesindeki 3 bin Tibetliye konuşan Dalay Lama, "Büyük sıkıntılar çeken ve baskı gören Doğu Türkistan'ı da hatırlamalıyız." diyerek Sincan eyaletindeki Türklere destek verdi. Dalay Lama, "Doğu Türkistan'daki Türklere desteğimi ve birlikteliğimi bildirmek istiyorum." dedi.

Tibet'te Çin'in Budistlere yaptığı baskının kabul edilemez olduğunun altını çizen Dalay Lama, Tibet hükümetindeki görevlilerin resmi ya ada kendi imkanları ile dünyanın dört bir yanındaki sürgündeki Tibetlilerle görüşmeleri gerektiğini dile getirdi. Çin hükümetinin Budizm'i sadece müzelere tıkmak istediğini dile getiren Dalay Lama, Budizm'in bütün Tibet'te özgürce yaşanması gerektiğini belirtti. Çin hükümetinin atadığı Tibet valisi en son yaptığı açıklamada, Tibet'te güvenli bir yönetim için sosyalizmin en uygun sistem olduğunu dile getirerek Dalay Lama'yı bölgeyi karıştırmak için gereksiz açıklamalar yapmakla suçlamıştı.

2002 yılından beri Çin hükümeti temsilcileri ile Dalay Lama'nın sürgündeki Tibet hükümeti temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde çok az mesafe kat edildi. Dalay Lama'nın Uygur Türklerine verdiği desteğin Çin'in Tibet'teki Budistler üzerindeki baskıyı ve Dalay Lama hükümeti ile görüşmeleri olumsuz etkileyeceği düşünülüyor.



(CİHAN)
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Turkmeneli
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye



Kayıt: Aug 22, 2004
İletiler: 459
Şehir: Nijmegen

İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 6:19 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Rabia Kadir: Sadece Uygurların değil, tüm halkların savunucusu oldum



'Uygurların Anası' olarak bilinen Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, Çin'de milletvekili olduğu dönemde sadece Uygurların değil, Kazak, Özbek, Tatar, Kırgız ve Moğol'ların da haklarının savunucusu olduğunu bildirdi.

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Kadir, Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtladı. Uygur halkının birçok zorlukla mücadele ettiğini ifade eden Kadir, "Uygur halkı olarak uzun yıllardan beri kaderin acı yanını tadıyoruz." dedi. 11 çocuk annesi olduğunu söyleyen Rabia Kadir, bir milletin geleceğinin annelerin elinde olduğunu ve dolayısıyla genç kızların "anne" kelimesinin manasını derinden anlamalarını istediğini vurguladı.

Erken yaşta ticaretle uğraşmaya başladığını ifade eden Kadir, iş dünyasına ilk olarak Sincan'da kuru temizleme salonu açarak başladığını ve Sovyetler Birliği'nin dağılması ile bağımsızlığını kazanan Türk cumhuriyetleriyle ilk ilişkisinin ticaret sahasında gerçekleştirdiğini söyledi. 1990 yıllarının başında Orta Asya ülkelerinin bağımsızlığını kazanmasının ardından Çin ile sınır problemlerinin de çözüldüğüne dikkat çeken Dünya Uygur Kongresi Başkanı, "İş hayatımın başarılı olmayı bu olaya bağlıyorum. Orta Asya'ya kıyafet, gıda ürünlerini satıyor, oralardan demir, pamuk, yün, deri gibi ürünleri Çin'e ithal ediyordum. Doğu Türkistan'da inşaat işiyle uğraştım. Uygur milletinden olduğum için Çin şovinistleri işlerime engel olmaya çalıştı. Fakat, bütün engellemelere rağmen başarılı bir iş kadını oldum." dedi.

"ÇİN'DE SADECE UYGURLARIN DEĞİL, DİĞER MİLLETLERİN DE SAVUNUCUSU OLDUM"

Çin'de milletvekili olduğu dönemlerde sadece Uygurların değil, Kazak, Özbek, Tatar, Kırgız ve Moğol halklarının da haklarının savunucusu olduğuna dikkat çeken Kadir, insan hak ve özgürlüğünü korumak, ekonomik ve sosyal durumu iyileştirmek, eğitim sorunları, ölüm cezasına moratoryum ilan etmek, Uygur çiftçilerinden alınan yerleri geri vermek gibi sorunları çözmeye çalıştığını söyledi. Rabia Kadir, ticaretle kazandığı paraların büyük bir kısmını Doğu Türkistan ulusal hareketlerini destekleyenlere yardım için verdiğini de ifade etti.

"KULCA AYAKLANMASI İLE HİÇBİR İLİŞKİM YOKTUR"

Siyaset dünyasında isminin 1998 yılında Kulca ayaklanması ile gündeme geldiğini ifade eden Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, ayaklanma ile hiçbir ilgisinin olmadığını, fakat olay sonucu ölen birçok Uygur vatandaşının neden katledildiğini aydınlatmak için bir takım çalışmalar içinde olduğunu söyledi. Kulca olaylarında birçok masum Uygur gencinin öldürüldüğünü belirten Kadir, Çin askerlerinin Uygur gençleri dondurucu havada çıplak dövdüklerinin ve diri diri gömüldüklerinin belgeleri olduğunu vurguladı.

Kulca ayaklanmasına 10 binlerce Uygur katıldığını ifade eden Uygur Türklerinin lideri, olay sonucu 400'den fazla Uygur'un ölüm cezasına çarptırıldığını ve binlerce vatandaşın da halen kayıp olduğunu hatırlattı. Ayaklanma sırasında hapse girenlerin, ayaklanmaya katılanlardan fazla olduğuna dikkat çeken Kadir, Çin yönetiminin 2003 yılının Şubat ayında bu bilgileri açıklamak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.

"HAKKIMIZI ULUSLARARASI PLATFORMA TAŞIMAK İÇİN ABD'YE YERLEŞTİM"

Çin yönetimi tarafından sürekli seslerinin kısıldığını belirten Dünya Uygur Kongresi Başkanı, Uygur halkının sesini duyurmak için 2005 yılında sağlık problemlerinden dolayı hapisten çıktıktan sonra ABD'ye yerleştiğini ve haklarını bu şekilde uluslararası arenada aramaya başladığını söyledi. ABD'ye yerleşerek Çin hükümetinin Uygur Türklerine yaptığı haksızlığı dünyaya duyurmayı hedeflediğini belirten Kadir, Türkiye'nin de mücadelelerine destek verdiğini vurguladı.

Uygur halkının Avrupa, ABD, İslam ve Türk dünyası ile birlikte Çin demokratlarıyla birleşebileceğinin altını çizen Rabia Kadir, "1950'den beri dış ülkelerde Uygur muhalifleri Çin'e karşı mücadele ediyor. Ama büyük bir netice yoktur. Bizim halkımız hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmedi. Bizden önceki muhalifler o dönemin fırsatlarını kullandı. Onlar bu yolu bize bıraktılar." dedi.

Geçtiğimiz yılki Urumçi olaylarıyla herhangi bir ilişkisinin olmadığının belirten Rabia Kadir, olaylarda Çin yönetiminin sınırsız güç kullandığını ve sonuç olarak Uygur halkının gerçekleri daha iyi görmeye başladığını ifade etti. Çin hükümetini diyaloga davet ettiğini de sözlerine ekleyen Dünya Uygur Kongresi Başkanı, görüşmeler neticesiz olursa Uygur'ların mücadeleye devam edeceğinin altını çizdi.

(CİHAN)
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Turkmeneli
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye



Kayıt: Aug 22, 2004
İletiler: 459
Şehir: Nijmegen

İletiTarih: Pzr Nis 04, 2010 6:26 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Dünyada çok az sayıda; biri onda

Uygur Türklerinin bağımsızlık sembolü olarak tamamen el yapımı bastırılan ipek paraları elinde bulunduran koleksiyonerden, Türkiye'yi ziyaret etmesi beklenen Uygur Türklerinin liderine bir hediye var...

ANTALYA - 30 yıldır dünyanın çeşitli ülkelerine ait paraları toplayarak büyük bir koleksiyon oluşturan Hasan Mavi, bugüne kadar topladığı kağıt paraların sayısının 15 bini geçtiğini söyledi.

Kuzey Kafkaslar başta olmak üzere Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde bağımsızlığını kazanan Türk uluslarına ait ender bulunan paraları bu ülkelere giderek veya uluslararası para fuarlarına katılarak satın aldığını belirten Mavi, Kuzey Kafkasya, Doğu Çin ve Buhara paraları olarak adlandırılan ve Türkler tarafından bastırılan bu paraların en önemli özelliklerinin ipek üzerine taş baskı ve basit kağıt üzerine baskı olarak düzenlenmesi olduğunu ifade etti.

KOLEKSİYONUN EN ÖNEMLİ PARÇASI DOĞU TÜRKİSTAN PARALARI
Mavi, koleksiyonunun en önemli parçasını Doğu Türkistan paralarının oluşturduğunu söyledi.

Hollanda'da düzenlenen Uluslararası Kağıt Para Koleksiyoncuları Fuarı'nda satışa sunulan bir grup parayı bir arkadaşı vasıtasıyla alarak koleksiyonuna kattığını kaydeden Mavi, bu paraların daha sonra Doğu Türkistan'ın bağımsız olduğu dönemlerde kullandığı nadir paralardan olduğunun ortaya çıktığını belirtti:


''Hollanda'daki bir Türk arkadaşım Doğu Türkistan'ın bağımsız olduğu döneme ait paraları tesadüfen bir yabancı koleksiyonerden satın alıyor. Bu paraları da o dönemde bu ülkede bulunan Uygur Türklerinin lideri Rabia Kadir'e gösteriyor.

Paraları inceleyen Rabia Kadir, Doğu Türkistan'ın bağımsızlığını ifade eden bu paranın babası ve dedeleri tarafından kullanıldığını belirterek ağlamaya başlıyor. Bunun üzerine arkadaşım bu paralardan birini Rabia Kadir'e hediye ediyor.

Bu paralar oldukça az bulunduğu için fiyat olarak da çok yüksek miktarlardan alınıp satılıyor. Bazı kataloglarda bu paralara fiyat biçilemiyor.

En önemlisi ise Doğu Türkistan'a ait nadir bir para. Bu para Doğu Türkistan'ın bağımsız olduğunu gösteriyor. Daha önce görmediğim için çok heyecanlandım.''

Mavi, Uygur Türklerinin lideri Rabia Kadir'le tanışmayı çok istediğini ifade ederek, kendisiyle görüşmesi halinde dünyada çok az sayıda bulunan bu paralardan birini kendisine hediye edeceğini söyledi.


FİLİSTİN VE PANAMA'DAN SONRA OSMANLI
Uluslararası Para Koleksiyoncuları Derneği (IBNS) üyesi de olan Mavi, Filistin'e ait bir para ile Panama'ya ait paraların dünyanın en nadir paraları arasında yer aldığını ve son yıllarda Osmanlı Devleti'nin ilk dönem paralarına da koleksiyonerlerin ilgi gösterdiğini söyledi.

Mavi, Osmanlı paralarının özellikle İngiliz ve İsrailli koleksiyoncular tarafından büyük miktarlar ödenerek satın alındığını, bunları Arap koleksiyoncuların takip ettiğini kaydetti.

ULUSLARARASI PARA FUARI
Türk koleksiyoncu ve para satıcılarının nisan ayında Hollanda'da düzenlenecek Uluslararası Para Fuarı'na 15 kişilik ekiple katılacağını da belirten Mavi, her yıl yapılan bu fuarda dünyanın birçok ülkesinden para koleksiyoncusunun bir araya geldiğini sözlerine ekledi.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25072890
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Gokcebala
Amatör Üye
Amatör Üye



Kayıt: Dec 20, 2008
İletiler: 172

İletiTarih: Çar Nis 07, 2010 9:54 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

TUKR DUNYASİ FENA KARİSTİ!TURKİ CUMHURİYETLERİNDEN KİRGİZİSTANDA TAM 100 ÖLÜ VAR!


Kırgızistan’da muhalefet hükümeti devirdi. Ülkede muhalefetin dün başlattığı gösteriler isyana dönüştü. Polis başkent Bişkek’teki hükümet binasını ele geçirmeye çalışan protestoculara ateş açtı. Güvenlik güçlerinin silahlarını ele geçiren protestocular, yakaladıkları polisleri linç etti. Muhalefet çatışmalarda şu ana kadar 100 kişinin öldüğünü, hükümet ise olaylarda 40 kişinin ölüğünü duyurdu. İsyancılar tarafından dövülerek öldürüldüğü bildirilen Kırgızistan İçişleri Bakanı’nın sağ olup olmadığı bilinmiyor. Muhalefet Bakıyev’in başkenti terk ettiğini ileri sürerken 8 yıla mahkum edilmiş olan eski savunma bakanını cezaevinden çıkardı.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te 12 saat süren polis ile gösterici çatışması sonrasında Başbakan Daniyar Üsenov hükümeti istifa etmek zorunda kaldı.

Hükümeti deviren muhalefetin, geçtiğimiz aylarda yolsuzluktan 8 yıla mahkum edilen eski Savunma Bakanı İsmail İsakov’u cezaevinden çıkardığı öğrenildi. Ayrıca, bir grup gösterici, liderleriyle birlikte, başkent cezaevine geçen yıl konan ve yargılanması süren Yeşiller Partisi lideri Erkin Bülekbayev ile muhalif Sapar Argınbayev’i çıkarmak için meydandan ayrıldı.

Geçici hükümetin lideri Roza Otunbayeva, Daniyar Üsenov’un başbakanlık görevinden istifa ettiğini doğruladı.

Bu arada, edinilen bilgiye göre, Talas kentinde İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev’in rehin alındığı polis karakolu ateşe verildi.

RUSYA VE ABD’DEN AÇIKLAMA

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Kırgızistan yetkilileri ve muhalefeti itidalli olmaya ve şiddetten kaçınmaya çağırdı. Rusya’nın Kırgızistan’daki olaylarda parmağı olduğu iddialarını reddeden Putin RIA ajansına yaptığı açıklamada, “Ne Rusya ve ne de Rusya yetkililerinin Kırgızistan’da olanlarla herhangi bir ilgisi var” dedi.

Bu arada, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Kırgızistan’daki olayların endişe ile izlendiği belirtilerek, taraflardan itidalli davranmaları istendi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer, “Durumu yakından takip ediyoruz. Şiddet ve yağma haberlerinden endişe duyduk ve bütün tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidalli davranmaya çağırıyoruz” dedi.

Öte yandan, Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, olaylarda 40 kişinin öldüğünü, 400′den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

BAKİYEV MUHALİFLERİ SOKAKLARDA

Kırgızistan’da çok sayıda muhalif politikacının tutuklanmasının ardından tırmanan gerginlik, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalarla sürüyor.

Beş yıldır iktidarda olan Bakiyev yönetiminin istifasını isteyen binlerce protestocu, Bişkek’teki hükümet binasını ele geçirmeye çalıştı. Polis önce eylemcilerin üzerine tazyikli su ve biber gazı sıktı, daha sonra ise ateş açtı. Göstericiler ise taş ve polislerin ellerinden aldıkları silahlarla karşılık verdi. İsyancılar yakaladıkları polisleri öldüresiye dövdü.

Reuters haber ajansına konuşan muhalif lider Toktoaim Umetaliyeza, Bişkek’teki çatışmalarda 100 kişinin öldüğünü söyledi. Hükümet ise olaylarda en az 40 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını duyurdu.

AFP haber ajansı, muhalefet yanlılarının, parlamentoyu işgal ettiği ve genel savcılığın zemin katında yangın çıktığını bildirdi. Parlamentoya 10 metre mesafedeki Devlet Başkanlığı binasının da muhaliflerin kuşatması altında bulunduğu belirtildi.

İÇİŞLERİ BAKANI’NIN DURUMU MUAMMA

AFP’ye konuşan polis yetkilileri, Bişkek’in 200 kilometre batısındaki Talas şehrinde çıkan olaylarda ise göstericilerin İçişleri Bakanı Moldomusa Kongantiyev’i öldürdüğünü, Başbakan Birinci Yardımcısı Akılbek Caparov’u da rehin aldığını bildirdi.

Muhalif eylemci Şamil Murat da, Associated Press’e yaptığı açıklamada, Bakan Kongatiyev’in cesedini, Talas’taki hükümet binasında gördüğünü söyledi. Murat, Talas’taki protestocuların Kongatiyev’i dövdüklerini ve Bişkek’teki polise gösterileri bastırmayı durdurması talimatı vermesini istediklerini söyledi.

Kırgızistan resmi haber ajansı KABAR ise İçişleri Bakanı Kongantiyev’in sağ olduğunu duyurdu. KABAR’ın haberinde, bakanın sağlık durumunun çok ağır olduğunu ve halen protestocular tarafından Talas kentinin polis karakolunda rehin tutulduğu belirtildi.

Talas’ta ise yaklaşık 10 bin gösterici bölgesel hükümet binası ve bir polis karakolunu da ateşe verdi. Göstericiler, Talas meclis binası ile Milli Güvenlik Hizmetleri (GSNB) binasına girdi.

Narin kentinde ise 3 binden fazla muhalefet temsilcisi, valilik binası önünde polisle çatıştı.

İsyancıların istifasını istediği Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, isyan bölgelerinde olağanüstü hal ilan etti. Devlet Başkanı’nın şu an itibarıyla nerede olduğu bilinmiyor.

Kırgızistan’da dünden beri internet hizmeti verilmezken, ülkede telefon hizmeti kontrollü olarak sağlanıyor.

YÜKSEK ENFLASYON VE YOLSUZLUK İDDİALARI İSYAN ETTİRDİ

Ülkede yaygın yoksulluk, artan fiyatlar ve yetkililerin yolsuzluk iddialarıyla başlayan siyasi kargaşa Mart başından bu yana varlığını sürdürüyor.

Muhalefet, Bakiyev hükümetini insan hakları ihlalleri, otoriter yönetim anlayışı ve rastgele ekonomi politikaları yüzünden eleştiriyor. Bu politikaların sonucunda ülkede temel mal ve hizmetlerin fiyatlarının hızla yükselmesine neden olan bir enflasyon sorunu yaşanıyor.

Ülkede iki günden bu yana süren hükümet karşıtı eylemlerin ardından, dün gece gerçekleştirilen operasyonlarda en az 10 muhalif lider tutuklanmıştı.

Çin, Rusya ve Güneybatı Asya arasında kalan Kırgızistan 1991’de Sovyetler Birliği’nden ayrılan en fakir ülkelerden biri. Yolsuzluğun ve kronik istikrarsızlığın pençesindeki ülkede Mart 2005’te de benzer olaylar yaşanmış ve dönemin devlet başkanı Aksar Akayev koltuğundan olmuştu.

KIRGIZİSTAN’DAKİ TÜRKLER İÇİN DIŞİŞLERİ DEVREDE

Kırgızistan’daki olaylarla ilgili bir açıklama yayımlayan Türk Dışişleri Bakanlığı, gelişmelerle ilgili üzüntü ve kaygısını dile getirirken, bölgedeki Türk vatandaşlarının güvenliği için Kırgız yetkililerle temasa geçti.

Bişkek’teki Türk Büyükelçiliği’nde ve Ankara’daki Bakanlık’ta kriz masası oluşturan Dışişleri tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Dost ve kardeş bir ülke olarak gördüğümüz Kırgız Cumhuriyeti’nin istikrar, barış ve refahına büyük önem atfeden Türkiye, Kırgızistan’da istikrar ve güvenliğin temini istikametinde her türlü adımı atmaya hazırdır.”

“Kırgız Cumhuriyeti’ndeki olaylardan vatandaşlarımız etkilenmemiş ve güvenliklerinin tehdit altında olduğuna dair bir bilgi intikal etmemiş olmakla beraber, Kırgızistan’da bulunan tüm vatandaşlarımızın müteyakkız olmaları konusunda Bişkek Büyükelçiliğimizce gerekli uyarılar yapılmıştır. Büyükelçiliğimiz ayrıca, Kırgızistan’daki bütün Türk kurum/kuruluşlarının güvenliğinin sağlanmasını Kırgız yetkililerden resmen talep etmiştir.”

kerkukfeneri.com ALİNTİ
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder
Turkmeneli
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye



Kayıt: Aug 22, 2004
İletiler: 459
Şehir: Nijmegen

İletiTarih: Pzr May 02, 2010 12:48 pm    ileti konusu: Rabia Kadir: AB Doğu Türkistan'a da destek vermeli Alıntıyla Cevap Gönder

Rabia Kadir: AB Doğu Türkistan'a da destek vermeli



Avrupa Parlamentosu AP'de Liberal Grup, öncülüğünde UNPO ve National Endowment for Democracy birlikte düzenlendiği konferansa katılan Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir, AB'nin Doğu Türkistan sorununa sahip çıkmasın çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu'nda ''Uygurlular Çin ile diyalog istiyor;Çin Anayasası Uygur Azınlığının Haklarını Korumalı'' başlığı ile 29-30 Nisan'da yapılan konferansa, AP üyeleri, bilim adamları ,insan hakları örgütü temsilcileri katılarak birer konuşma yaptı.

ABHaber'e özel mülakat veren Kadir, 5 Temmuz'da Doğu Türkistan'ın Çin tarafından işgalinin 61.yılının kutlanacağına dikkati çekti, bu çerçevede 5 Temmuz'da Türkiye'ye gitmek istediğini söyledi.

AB'nin Çin'deki Doğu Türkistan sorununu Tibet sorununu gibi ele alması ve gündeme getirmesini isteklerini kaydeden Rabia Kadir, "AB'nin Çin'in Doğu Türkistan sorununu kendi iç işi olarak değil dünya meselesi olarak görmesini istiyoruz" dedi.

AB'de Tibet konusuna verilen önemin Doğu Türkistan'a verilmesinin gerekli olduğunun altını çizen Kader,Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

AB'nin yardımlarına ihtiyaçları olduklarının altını çizen Rabia Kadir, AB'deki insan hakları örgütlerinin Doğu Türkistan problemine daha duyarlı yaklaşmasını beklediklerini kaydetti.

Kaynak: ABHaber
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Gokcebala
Amatör Üye
Amatör Üye



Kayıt: Dec 20, 2008
İletiler: 172

İletiTarih: Pts May 31, 2010 4:11 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder



Çin`den Doğu Türkistanlı bebeklere ispirtolu ölüm

Çin, Doğu Türkistan`da kadınları zorunlu kürtaja tabi tutuyor. İstenmeyen çocuklar doğumdan sonra başlarına ispirto enjekte edilerek öldürülüyor

Çin`in Doğu Türkistan`da yıllardır sistemli bir doğum kontrolü uyguladığını belirten sürgündeki Doğu Türkistan hükümetinin Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah, Çin`in Doğu Türkistan`da kadınları kürtaja zorladığını ifade etti. İkiden fazla doğum yapan ailelerin yüksek para cezasına çarptırıldığını vurgulayan Hızırbek Gayretullah, "Çin, Doğu Türkistan`da nüfusun artmasını istemiyor. Hastanede doğum yapan, Doğu Türkistanlı ailelerin bebeklerini başlarına ispirto enjekte ederek öldürüyor` dedi.


OTONOMİ KORKUSU


Çin`in nüfus korkusu, anayasasında yer alan `Nüfusu on milyonu geçen bölgelere otonomi hakkı verilir` ibaresinden kaynaklanıyor. Nüfusu 35 milyon olan Dogu Türkistan`ı dünyaya 10 milyon olarak yansıtıyor. Çin aslen Müslüman olan Kazak, Türkmen ve Uygur nüfusunu ayrı ayrı değerlendiriyor. Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah, Doğu Türkistan Cumhuriyeti`nin Çin tarafından yıkıldığını ifade ederek, "Çin Doğu Türkistan`a `Sincan` adını verdi. Sincan kelime anlamıyla `Yeni kazanılan toprak` anlamına geliyor` diye konuştu.


3.5 milyon Doğu Türkistanlı sürgünde


Çin`in Doğu Türkistan`da 250 yıldır uyguladığı asimilasyon politikalarına bağlı olarak 3.5 milyon kişinin değişik ülkelere göç ettiğini belirten Gayretullah,ülkesinin insan haklarına saygılı olduğunu ileri sürerek olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacak olan Çin`in Doğu Türkistan`ın haklarını iade etmesi gerektiğine dikkat çekti.


ALİNTİ TÜM GAZETELER
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder
EgE
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye



Kayıt: Mar 14, 2003
İletiler: 1129
Şehir: EGE DENİZLİ

İletiTarih: Pts May 31, 2010 6:44 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Hani nerde filistin icin sokaklara dökülen kara carsafli kadinlar ve yesil yesil giyinmis mücahitler, bu cok müslüman insanlarimiz neredeler? Dogu Türkistan bayraklariyla niye sokaklara dökülmez bunlar?

Dogu Türkistanda, Türkmenelinde, Hocalida hatta ülkemizde pkk terörünün hain saldirilari sonucu verdigimiz sehitlerimiz icin hic sokaklara döküldüklerine sahit olmadik...

iki yüzlüler!
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Turkmeneli
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye



Kayıt: Aug 22, 2004
İletiler: 459
Şehir: Nijmegen

İletiTarih: Pzr Haz 06, 2010 1:36 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

TURKIYE'DEKI ULKUDASLARA SESLENIYORUM! LUTFEN ALLAH RIZASI ICIN BU EYLEMLERE KATILIN INSALLAH!



5 TEMMUZ 2009 TARIHINDE DOĞU TÜRKİSTAN'IN BASKENTI URUMÇİ'DE GELİŞEN SOYKIRIMI ANMAK İÇİN TÜRK BİRLİĞİ HAREKETİ OLARAK ÇİN KONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE PROTESTO GÖSTERİSİ DÜZENLENECEKTİR
ANKARA (TÜRK BİRLİĞİ HAREKETİ) İRTİBAT TEL: 0554 422 66 01

4 TEMMUZDA İSTANBULDA YAPILACAK MİTİNG İÇİN (DOĞU TÜRKİSTAN GENÇLİK DERNEĞİ) İRTİBAT TEL: 0534 567 67 45 NOLU TELDEN GREKLI BILGILERI ALABILIRSINIZ......

http://www.facebook.com/event.php?eid=126957597327912&ref=mf#!/event.php?eid=126957597327912&ref=search&sid=RK_X1SpA7AfkDsRf6JTKrw.277111768..1
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Turkmeneli
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye



Kayıt: Aug 22, 2004
İletiler: 459
Şehir: Nijmegen

İletiTarih: Pzr Haz 27, 2010 1:42 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Avustralya:

Adelaide

Ne: Konferans

Ne Zaman: 4 Temmuz

Nerede: Bildirilecek

Orgainze Eden: Dogu Turkistan Avustralya Derneği / East Turkistan Australian Association

İrtibat: Bildirilecek

Adelaide

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 5 Temmuz, 15:00

Nerede: Adelaide Town Hall,130 King William Street, Adelaide, Australia

Orgainze Eden: : Dogu Turkistan Avustralya Derneği / East Turkistan Australian Association

İrtibat: Mr. Abdughopur Hajim, +61 401-766-714

Mr. Nurmemet Sidiq, nurmuhammad_01@hotmail.com

Sydney

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 5 Temmuz, 15:00

Nerede: Sydney Town Hall,483 George St., Sydney, NSW 2000, Australia

Orgainze Eden: Avustralya Uygur Birliği /Australian Uyghur Association

İrtibat: Mr. Husen Hesen, +61 411-492-019

Belçika:

Brussels

Ne: Gösteri /Yürüyüs

Ne Zaman: 5 Temmuz, 15:00

Nerede: European Commission Headquarters, Rue de la Loi, 1000 Brussels, Belgium

Orgainze Eden: Belgium Uyghur Committee

İrtibat: Mr. Abdullam, +31 681-813-181

Kanada:

Toronto

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 5 Temmuz, 14:00

Nerede: Chinese Embassy in Canada,515 St. Patrick Street, Ottawa, Ontario, Canada, KIN 5H3

Orgainze Eden: Uygur Kanada Teskilati /Uyghur Canadian Society (www.uyghurcanadian.org)

İrtibat: Ms. Ruqiye Turdish, +1 647-210-0709, info@uyghurcanadiansociety.org

Toronto

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 26 Haziran, 11:00

Nerede: Queen's Park, Ontario M6L 1N3,Toronto,Canada

Orgainze Eden: Uygur Kanada Teskilati /Uyghur Canadian Society (www.uyghurcanadian.org)

İrtibat: Ms. Ruqiye Turdish, +1 647-210-0709, info@uyghurcanadiansociety.org

Vancouver

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: Bildirilecek

Nerede: Bildirilecek

Orgainze Eden:

İrtibat: Bildirilecek

Fransa

Paris

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 4 Temmuz, Toplanma saati. 13:00

Nerede: Place de Trocadero (Musié parvis de droit l'homme et liberte) , 75016 à Paris.

Orgainze Eden: Dunya Uyghur Kongressi

İrtibat: Mr. Akbar, +33 6300-52-667, oghuz@live.fr

Ms. Nurgul, +33 61851-6662, ay-yultuz@live.fr

Almanya

Munih

Ne: Mövlit

Ne Zaman: 27 Haziran, 13.00

Nerede: Lassallestr. 111

Organize Eden: Avrupa Dogu Turkistan Birligi, Munih Mesrep Grubu

Irtibat: Tughunjan Alawudun, Tel. +49 176 66430020, Numuhemmed Tursun, +49 176 62925677

Munchin

Ne: Protest Yürüyüşü

Ne Zaman: 5 Temmuz, 16:30

Nerede: Beginning from the Karlsplatz Stachus to Sendlinger Tor Platz

Orgainze Eden: Avrupa Dogu Turkistan Birligi İrtibat: Mr. Dolkun Isa, +49 89 5432 1999, dolkun@gmail.com

Mr. Erkin Zunun, +49 176 3613 9133

Munih

Ne: Protest Yürüyüşü

Ne Zaman: 7 Temmuz, 17:00

Nerede: Cin Munih Baskonsuluslugu

Orgainze Eden: Avrupa Dogu Turkistan Birligi , Almanya Uygur Kadinlar Komitesi

İrtibat: Gulnar Osman, +49 176 28426744

Mihriban Memet, +49 176 37420100

Berlin

Ne: Yuruyus

Ne Zaman: 5 Temmuz

Nerede: Bildirilecek

Orgainze Eden: Dünya Uygur Kongeresi /World Uyghur Congress

İrtibat: Mr. Gheyur Kurban +49 176 62303995

Japonya

Tokyo

Ne: Gösteri

Ne Zaman: 4 Temmuz, 15:30

Nerede: 東京都千代田区 常盤橋公園

Orgainze Eden: Japunya Uyghur Teskilati /Japan Uyghur Association

İrtibat: Mr. Ilham Mahmut, info@uyghur.j.org, +81 80-3248-3463

Tokyo

Ne: Gösteri

Ne Zaman: 5 Temmuz, 10:00

Nerede: 中華人民共和国駐日本国大使館,〒106-0046 東京都港区元麻布3丁目4-33日本

Orgainze Eden: Japonya Uyghur Derneği / Japan Uyghur Association

İrtibat: Mr. Ilham Mahmut, info@uyghur.j.org, +81 80-3248-3463

Hollanda

The Hague

Ne: Gösteri

Ne Zaman: 5 Temmuz, 15:00

Nerede: Dutch Parliament,Binnenhof, 2511 The Hague, The Netherlands

Orgainze Eden: Hollanda D.Turkistan Uygur Birligi /Netherland East Turkestan Uyghur Union

İrtibat: Mr. Behtiyr Nasir, +31 644-155-115

Norveç

Oslo

Ne: Protest Yürüyüşü

Ne Zaman: 5 Temmuz, 13:00

Nerede: Oslo Merkez Tren istasyonundan Çin elçiliği ne kadar yürüyüş yapılacak Embassy in Norway,Tuengen Allé 2B,0244 Oslo,Norway

Orgainze Eden: Norwic Uygur Komitesi / Norway Uyghur Committee

İrtibat: Semet Abla, +47 404-62-747

İsveç:

Stockholm

Ne: Protest Yürüyüşü

Ne Zaman: 5 Temmuz, 14:00

Nerede: Beginning from the Riksdag (Swedish Parliament),Riksgatan 1, 111 28 Stockholm to the Chinese Embassy in Sweden, Lidovagen 8, 11525 Stockholm

Orgainze Eden: İsveç Uygur maarif Derneği ve Isweç Uygur Komitesi / Sweden Uyghur Committee

İrtibat: Mr. Ahmet Tursun ,Ms. Mahinur, +46 735-760-583

ahmedtursun@yahoo.se

http://www.uymaarip.org

Stockholm

Ne: Uyghur Youth Football Championship

Ne Zaman: 3 Temmuz

Nerede: Bildirilecek

Orgainze Eden: Iswec Uygur Komititi / Sweden Uyghur Committee

İrtibat: Ms. Mahinur, +46 735-760-583

Türkiye:

Ankara

Ne: Gösteri

Ne Zaman: 5 Temmuz

Nerede: Çin Büyükelçiliği /Ankara ,100. Yil Mh., Cankaya, 06700 Ankara, Turkey

Orgainze Eden: Tüm Dogu Turkistan Teşkilatları /All East Turkestan Organizations in Turkey

İrtibat: Seyit Tümtürk, Tel. +90 352 3393965

Istanbul

Ne: Basın Toplantısı

Ne Zaman: 1 Temmuz

Nerede: Eresin Hotel Istanbul, Kucukayasofya Cad. No:40 34122, Sultanahmet, Istanbul

Orgainze Eden: Tüm Dogu Turkistan Teşkilatları /All East Turkestan Organizations in Turkey

Irtibat: Seyit Tümtürk, Tel. +90 352 3393965

Istanbul

Ne: Halk Yürüşü

Ne Zaman: 4 Temmuz

Nerede: Galatasaray lisesi önü / Taksim

Orgainze Eden: Tüm Dogu Turkistan Teşkilatları / All East Turkestan Organizations in Turkey

İrtibat: Seyit Tümtürk, Tel. +90 352 3393965

Istanbul

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 5 Temmuz

Nerede: Çin başkonsolosluğu – Tarabya / Istanbul,Kirecburnu Mh., Sariyer, 34457 Istanbul, Turkey

Orgainze Eden: Tüm Dogu Turkistan Teşkilatları /All East Turkestan Organizations in Turkey

İrtibat: Seyit Tümtürk, Tel. +90 352 3393965

Kayseri

Ne: Resim Sergisi

Ne Zaman: 26 Haziran

Nerede: Kayseri Municipal Building,15 Mahmut Pasa Sokak, Kayseri 38010, Turkey

Orgainze Eden: Tüm Dogu Turkistan Teşkilatları /All East Turkestan Organizations in Turkey

İrtibat: Seyit Tümtürk, Tel. +90 352 3393965

Kayseri

Ne: Konferans

Ne Zaman: 27 Haziran

Nerede: Kayseri Municipal Building,15 Mahmut Pasa Sokak, Kayseri 38010, Turkey

Orgainze Eden: Tüm Dogu Turkistan Teşkilatları /All East Turkestan Organizations in Turkey

İrtibat: Seyit Tümtürk, Tel. +90 352 3393965

Danimarka

Kopenag

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 5 Temuz, 15:00

Nerede: Denimark Parlamontosu önünde, Christiansborg

İrtibat: Abuhelil, Abdusatar, Tel. +45 28835554 abdus@mail.dk , Abduhelil Tel. +45 50403793

Finlandiye:

Helsinki

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 2 Temuz, 16:00

Nerede: Finlandiye Parlamontosu ve işğalcı Çin elçiliği önünde

İrtibat: Mr. Obulkasım and Heytahun memtimin, uygurforum@hotmail.com

www.finlandsuyghur.tr.gg

www.uygurforum.tr.gg

İrtibat:00358 407 150072

Kazakistan:

Almati

Ne: Miting ve mevlid

Ne Zaman: 8 Temuz, 2010

Nerede: Druzhbu

Organize Eden: Kazakistan Uygur Kültür Birliği, Kazakistan Uygur Gençler Birliği

Irtibat: Kahriman Hocamberdi: Tel. +7 7272 984785

İngiltere:

London

Ne: Gösteri / Yürüyüs

Ne Zaman: 5 Temmuz, 12:00

Nerede: Çin büyükelçiliği önü ,49-51 Portland Place, London W1B 1JL, United Kingdom

Orgainze Eden: İngiltere Uygur Birliği /Uyghur UK Association

İrtibat: Mr. Anwar Tohti, +44 7950-674-306, etbugda@me.com

Amerika

New York

Ne: Bildirilecek

Ne Zaman: Bildirilecek

Nerede: Bildirilecek

İrtibat: Bildirilecek

Washington, DC

Ne: Konferans

Ne Zaman: 1 Temmuz

Nerede: NED Konferans salonu, Washington D.C.

Orgainze Eden: Dunya Uygur Kurultayı, (Uygur Amerika Birligi / Uyghur American Association, International Uyghur Human Rights and Democracy Foundation, National Endowment for Democracy)

İrtibat: Mr. Omer Kanat, 202-535-0048, okanat@iuhrdf.org Ms. Zubeyre Shamseden +1 202-535-0046, szubayra@iuhrdf.org

Washington, DC

Ne: Gösteri /Yürüyüs

Ne Zaman: 5 Temmuz, 13:00

Nerede: Chinese Embassy in the U.S.,3505 International Place, N.W., Washington D.C. 20008

Orgainze Eden: Dunya Uygur Kurultayı (Uygur Amerika Birliği / Uyghur American Association, International Uyghur Human Rights and Democracy Foundation, National Endowment for Democracy)

İrtibat: Mr. Omer Kanat, 202-535-0048, okanat@iuhrdf.org Ms. Zubeyre Shamseden +1 202-535-0046, szubayra@iuhrdf.org

Washington, DC

Ne: Gösteri /Yürüyüs

Ne Zaman: 6 Temmuz, 11:00

Nerede: Capitol Hill,Washington D.C.

İrtibat: Mr. Omer Kanat, 202-535-0048, okanat@iuhrdf.org Ms. Zubeyre Shamseden +1 202-535-0046, szubayra@iuhrdf.org

http://www.uygurunsesi.com/Default.asp?mxz=haber&hid=872
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Turkmeneli
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye



Kayıt: Aug 22, 2004
İletiler: 459
Şehir: Nijmegen

İletiTarih: Sal Tem 06, 2010 9:13 am    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder

Turkmeneli demiş ki:
5 temmuz 2009 tarihi gözler önünde yapilan katliam günü olarak hafizalardan silinmiyecek! Unutmadik, unutmayacagiz, unutturmayacagiz!

Hollanda - Lahey / Den Haag
5 temmuz 2010, Hollanda parlemento binasi önünde Dogu Türkistan 5 temmuz katliamini anmak icin bir eylem düzenlendi. Eyleme yaklasik olarak 60 kisi katildi. Katilanlarin çogu gençlerdi.On sirada ellerinde pankart acanlar:"UYGURLARA ADALET" adli yaziyi tasidilar.Eline megafonu alipta konusma yapan bir D.Türkistanli bey, benim kardeslerim hala hapiste, onlardan hic bir haber alamiyorum, bunun yaninda hala nice milletimizin ferdleri kayip, cezaevinde, bircoguda sorgusuz sualsiz idam ediliyor, nerede sizin esit insan haklariniz diye, parlemento binasinin onunde parlementoya seslendi.Daha sonra eylem, bir kaç slogan ve konusmadan sonra sona erdi.Dileriz Allah'tan Dogu Türkistan kisa zamanda haklarini alir ve eski bagimsizligina kavusur.












Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Gokcebala
Amatör Üye
Amatör Üye



Kayıt: Dec 20, 2008
İletiler: 172

İletiTarih: Pzr Tem 25, 2010 9:32 pm    ileti konusu: Alıntıyla Cevap Gönder




GECMİŞTEN BU GÜNÜMÜZE DOĞU TÜRKİSTAN
Seyit Tümtürk
Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yrdm.
Türkler ata yurtlarını bırakıp batıya yürüdüklerinde, tarihi düşmanımız Çin’e karşı kale gibi durdu Uygurlar. Orta Asya Türk coğrafyasının en doğusunu savundu ve emperyalist Çin’in Orta Asya içlerine girmesine engel oldu. 20. Yüzyılda kurulan iki bağımsız Doğu Türkistan devleti Rus ve Çin ortaklığı ile yıkılırken, günümüzde Batı Türkistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsız oldu. Ancak Doğu Türkistan’da 1949 yılında başlayan Komünist Çin işgali hala devam etmektedir.
Yirminci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu dağılıp yerine Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda, yeryüzünde ki tek Türk devletiydi. Sovyet Rusya Orta Asya’nın büyük bölümünü elinde tutarken, Doğu Türkistanlılar Çin’e karşı bağımsızlık mücadelesi vermekteydi. Bu mücadelelerinin sonucu olarak 12 Kasım 1933 tarihinde Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti kuruldu. Gökbayrak’tan Albayrak’a selam gönderdi. Yeryüzünde iki Türk cumhuriyeti vardı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Doğu Türkistanlıların selamına misli ile cevap verdi ve bu genç cumhuriyete yardım gönderdi.
Doğu Türkistan’ın toprak olarak büyüklüğü Türkiye’mizin iki katından fazladır. 1.828.418 Km2’dir. Türk devletleri arasında da Türkiye’den sonra en kalabalık nüfusa sahip Müslüman Türk toprağıdır. Orta Asya’nın doğuya açılan kapısı, doğal bir engel ve kontrol noktasıdır. Çok zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahiptir. Başta uranyum, altın gibi stratejik madenler olmak üzere 118 farklı maden kaynağına sahiptir. Çok zengin petrol yatakları vardır. Tahmini petrol rezervi 60 milyar tondur. Çin’in doğal gaz kaynaklarının 1/3’ü Doğu Türkistan’dadır. Bu nedenledir ki; Doğu Türkistan Çin için hem ekonomik hem de siyasi açıdan çok önemlidir.
Doğu Türkistan Müslüman Türk toprağıdır. Büyük Hun İmparatorluğundan Uygur devletine, Göktürk’lerden Karahanlılar’a kadar büyük Türk devletleri bu topraklarda kurulmuştur. İlk Müslüman Türk devletinin merkezi de Doğu Türkistan’dır. Ancak Çin, Doğu Türkistan’ın Çin toprağı olduğunu iddia etmektedir. Tarihi gerçekleri siyasi oyunlar ve hileler ile değiştirmek istemektedir.
1949 yılında Doğu Türkistan’ı işgal eden Komünist Çin bu tarihten sonra dünyanın görmediği bir soykırım ve asimilasyon politikası uygulamaktadır. Bu maksatla öncelikle toplum liderleri, din ve ilim adamları yok edildi. 1950’li yıllarda uygulanan Toprak İnkılabı, Kültür İnkılabı gibi hareketler ile halkın elinden toprakları alındı. Dini ibadetler yasaklandı. Din adamları halk mahkemelerinde yargılanarak katledildi. Yüzyıllardır kullanılan Uygur Alfabesi değiştirilmek ve tarihle bağlar koparılmak istendi. Eğitimde Uygurca yasaklandı. Uygurca yok edilmeye çalışıldı. 1980’lere kadar milyonlarca Doğu Türkistanlı katledildi. Kimileri toplama kamplarında can verirken, kimileri hapishanelerde işkenceler sonucunda kimileri de meydanlarda idam edilerek katledildi.
Zorunlu aile planlaması adı altında, çocuklar anne karnında öldürüldü. 7-8 aylık hamilelikler dahi kürtajla sonlandırıldı. Birden fazla yapılan çocuklara ağır vergiler uygulandı, devlet memuru olanlar işten atıldı.
Çin, Nükleer denemelerini Lopnor bölgesinde yaptı. 1964 ile 1997 yılları arasında sadece 11’i yeraltında ve 33’ü yerüstünde toplam 44 deneme yapıldı. Bu denemeler sonucunda çok büyük bir bölge yaşanmaz hale geldi. Bölge halkı radyoaktif serpintilerden kaynaklanan hastalıklar ile yüz yüze kaldı. Binlerce çocuk hasta doğdu, pek çok insan bu denemeler nedeni ile hayatını kaybetti.
İbadet özgürlüğü yok edildi. 18 yaşından küçüklerin ve devlet memurlarının camilere girişi yasaklandı. Öğrenciler oruç tutamaz, çocuklara din eğitimi verilemez dendi. Doğu Türkistan halkını ayakta tutan en önemli unsurun Müslümanlık olduğunun farkında olan Çinliler, halkı dinlerinden uzaklaştırmak istedi. Bunun için tüm zorlama ve kısıtlamalar kullanıldı.
İşgalin başladığı yıllarda %4 olan Çinli nüfus, devlet teşvikli göçler ile günümüzde %50’nin üstüne çıktı. Toprak inkılabı esnasından el konulan topraklar göçmen Çinlilere tahsis edildi. Yeni kurulan istihdam alanlarında hep Çinliler çalıştırıldı. Çin işgal ettiği Doğu Türkistan’ı yıllarca dış dünyaya kapalı tuttu ve kanlı ellerini hiçbir zaman yakalarından çekmedi. 5 Temmuz Urümçi olayları, aslında çok sık aralıklar ile yaşansa da Çin bunu gizledi. Dünyanın gözleri önünde soykırımına devam etti.
Çin, 2003 yılından bu yana Doğu Türkistan’dan gençleri Çin’in iç kesimlerine götürerek zorla çalıştırmaktadır. Günümüze kadar 300 bin genç Çin’e götürüldü. 23 Haziran günü, Guangdong eyaletinin Shaoguan şehrinde bir oyuncak fabrikasında işçi-köle olarak çalıştırılan Doğu Türkistanlı genç kızlara Çinlilerin sarkıntılık etmesi nedeni ile Doğu Türkistanlı gençler ile Çinliler arasında kavga çıkmıştır. Bu olayın yatışmasından sonra 26 haziran günü gece 02:00’de 5000 civarında Çinli 600 Doğu Türkistanlının kaldığı yatakhaneyi bastı. Ellerinde balta, satır, demir ve ahşap sopalar ile yatakhaneyi basan Çinliler, uyku halindeki Doğu Türkistanlıları yataklarında katletti. Bu olaylar sonucunda 300 yakın Doğu Türkistanlı hayatını kaybetti.
Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün Urümçi ziyareti esnasında gerçekleşen bu olay, Çin’in bir provokasyonudur. Sayın Gül’ün Çin’de bulunduğu esnada, Türkiye’nin hassas olduğu bir konuda bu olayın yüz vermesi, gece 02:00’de başlayan olayların sabaha kadar sürmesi ve güvenlik güçlerinin müdahale etmemesi, saldırganların ellerinde aynı türden, özel yapılmış kesici ve delici aletlerin bulunması olayın bilinçli olarak gerçekleştirildiğini göstermektedir. Çin, 60 yıldır dünyaya kapalı tuttuğu Doğu Türkistan’ın dünyaya açılmasını istememektedir. Sayın Gül’ün yanında pek çok iş adamı ile Urümçi’yi ziyaret etmesi ile Doğu Türkistan dünya gündemine gelecek, ticari olarak dünyaya açılacaktı. Bu nedenlerle, Doğu Türkistan sorununun kaynağı olarak gördükleri Türkiye cumhurbaşkanının Urümçi ziyaretinin Doğu Türkistanlılar üzerinde uyandıracağı olumlu etkiyi silmek, yıllar önce Sayın Dr. Devlet Bahçelinin başbakan yardımcısı sıfatı ile Doğu Türkistan ziyaretinde Uygurcayı yasakladığı gibi halka göz dağı vermek için böyle kanlı bir eylem planlanmıştır. Bu eylemin Shaoguan’da sınırlı kalacağı ve Doğu Türkistanlılar üzerinde doğacak yeni ümitleri söndüreceği düşünülmekteydi.
Ancak 5 Temmuz Pazar günü, Urümçi’de Shaoguan katliamını kınamak için protesto gösterisi düzenlendi. Üniversite öğretim görevlileri, profesörler, doçentler ve üniversite öğrencilerinin katılımı ile düzenlenen bu gösteriye katılanların sayısı bir anda 1600 kişiye ulaştı. Doğu Türkistanlıların hak arayışına tahammülü olmayan Çin polisi göstericilerin üstüne yaylım ateşi açtı. Bir anda onlarca Doğu Türkistanlı şehit oldu. Bunun üzerine olaylar kısa sürede yayıldı. Urümçi’nin özellikle Erdoço, Yenanlu, Shensihanza ve Uygur Tiyatrosu (Cüyen) etrafında yoğunlaştı. Çinli polislerin saldırılarına Urümçi’deki Çinliler de katıldı. Pazar günü başlayan ve bir haftaya yakın devam eden olaylarda sadece Urümçi’de 600’e yakın Doğu Türkistanlı şehit oldu. Kısa sürede diğer şehirlere sıçrayan olaylarda ne kadar kişinin öldüğü bilinmemektedir. Uygur Tiyatrosunun Çinliler tarafından basılmasından sonra sadece o binada 100’ün üzerinde ölü olduğu bildirildi. Sivil giyimli polis ve askerler Çinli halk ile beraber katliamları gerçekleştirdi.
Çin, olayların başladığı Pazar gece yarısından sonra Doğu Türkistan ile tüm iletişimi kesti. Telefon ve internet bağlantıları kapatıldı. Çin resmi haber ajansı Shinhua son açıklamasında 192 kişinin öldüğü ve 1080 kişinin yaralandığı bilgisini verdi. Ancak olayları bizzat yaşayanların anlattıklarına göre rakamlar bunlardan çok daha yüksektir. Doğu Türkistan’dan alınan bilgilere göre 2000 civarında Doğu Türkistanlı hayatını kaybetmiştir.
Urümçi’de kontrolü sağlamak amacı ile başta Lenju, Shihenze, Senci ve Müçüen’den on binlerce asker sevk edildi. Sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Buna rağmen Urümçi’de yaşanan vahşet devam etti. Çin askerlerini yanlarına alan Çinliler baskı ve vahşetini arttırdı.
Çin, 10 Temmuz cuma günü, Müslüman halkın cuma namazı kılmasını engellemek amacı ile camileri kapattı. Askerler tarafından kuşatılan camilere cemaatin girmesi engellendi. Sokağa çıkma yasağına rağmen Cuma namazı için camilerin önünde toplanan cemaatin baskısı ile sadece iki cami ibadete açıldı. Ancak Cuma namazı kılındıktan sonra dağılan cemaat gözaltına alındı.
Yaşanan bu soykırımın yanında Çinli yetkililerin yaptıkları açıklamalarda dehşet vericidir. Komünist parti bölge sekreteri olaylardan sorumlu olanların idam edileceğini açıkladı. Çin resmi kaynaklarına göre bu güne kadar 1494 kişi tutuklanmıştır. Bu da katliamın boyutlarının daha da büyüyeceği anlamına gelmektedir. Yapılan bu açıklama yargısız infazların yapılacağı anlamına gelmektedir. Nitekim, 16 Temmuz günü Urümçi 4 nolu cezaevinde 196 Uygur kurşuna dizildi. Çin resmi kaynaklarının tutuklu sayısını 1500’ler civarında açıklamasına rağmen, gerçek tutuklu sayısı en az 6.000’dir.
Pekin hükümetinin atadığı Doğu Türkistan özel valisi Wang Lu Chen, yaptığı açıklamada, göçmen olarak getirilen Çinlilerin yerlerinde kalmalarını ve Çin’e geri dönmemeleri gerektiğini söyledi. Konuşmasında, özellikle Çinlilerin arkasında Çin hükümetinin ve askerlerinin olduğunu söyledi. Kanunsuz yollar ile Doğu Türkistan’a getirilerek yerleştirilen göçmen Çinlilere cesaret vermek için yapılan bu açıklama Çinlileri daha da kışkırttı.
Urümçi’den sonra olayların sıçradığı ikinci büyük şehir olan Kaşgar’a yabancıların girişleri yasaklandı ve Kaşgar’da olanların kenti terk etmeleri istendi. Gerekçe olarak güvenliklerinin garanti edilemediği söylendi. Kaşgar’da yaşanan olaylar hakkında bilgi alınamazken, Çin’in bu açıklamaları endişeleri arttırdı.
Çin olayların sorumlusu olarak Dünya Uygur Kongresi başkanı Rabiye Kadir hanımefendiyi göstermektedir. Çin’in amacı legal yollarla, insan hakları için mücadele veren Dünya Uygur Kongresi ve başkanını suçlayarak hedef saptırmak, kendi başlattığı olayların sorumlusu olarak DUK’u göstererek, kamuoyu nezdinde DUK’a itibar kaybettirmektir. Dünya Uygur Kongresi uluslar arası hukuk çerçevesinde kurulmuş, demokratik yöntemler ile faaliyet gösteren, 24 ayrı ülkeden 56 teşkilatın bir araya gelerek oluşturduğu bir sivil toplum örgütüdür. Olayların gerçek sorumlusu 1949 yılında Doğu Türkistan’ı işgal eden ve halkı asimile etmek için her türlü çirkin politikayı uygulayan komünist Çin yönetimidir.
Çin ilk günden bu yana yaptığı tüm açıklamalarda ve haber servislerinde gerçekleri saptırmaktadır. Bu nedenle öncelikle Doğu Türkistan’a tarafsız gözlemcilerin gönderilmesi sağlanmalıdır. Yaşananlar tarafsız gözlemciler tarafından incelenmeli, kamuoyuna gerçek bilgiler verilmelidir.
BM ve AGİT gibi uluslar arası örgütler harekete geçirilmelidir. Doğu Türkistan’da yaşanan soykırım gündeme getirilmeli, önlem alınması sağlanmalıdır.
Yargılama ve araştırma yapılmadan sorumluların idam edileceği açıklamasından sonra, Çin’in masum Doğu Türkistan halkını idam ederek katletmesi önlenmelidir. Zira Çin kaynaklarının açıklamalarına göre 1494 –gerçekte çok daha yüksektir- kişinin idamı durdurulmalıdır. 11 eylül sonrasında Uygurları terör örgütü üyesi olma bahanesi ile idam eden Çin, bu tarihten sonra istediği Doğu Türkistanlıyı olayların sorumlusu olarak gösterecek ve idam edecektir.
Yaşanan olaylar Doğu Türkistan gerçeklerinin dünya kamuoyu tarafından çok açık bir şekilde görülmesini sağladı. Bundan sonra ilgili kurum ve kuruluşların gerekli sorumluluğu üstlerine alarak harekete geçmelerini bekliyoruz.

ALİNTİ GOKBAYRAK
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder
Turkmeneli
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye



Kayıt: Aug 22, 2004
İletiler: 459
Şehir: Nijmegen

İletiTarih: Pzr Eyl 26, 2010 1:00 pm    ileti konusu: Doğu Türkistan'da patlama Alıntıyla Cevap Gönder

Doğu Türkistan'da patlama

Çin'in kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de bir fabrikada meydana gelen patlamanın ardından havaalanının geçici olarak kapatıldığı bildirildi.

Resmi Xinhua ajansına göre, cumartesi gecesi Urumçi havaalanı yakınındaki bir plastik fabrikasında oluşan yangın ve patlamada, havaalanı geçici olarak kapatıldı. Ajansın haberinde, şu ana kadar ölü yada yaralı olup olmadığına ilişkin bir bilgi olmadığı belirtilirken, en az 15 uçuşun aksadığı kaydedildi.

Görgü şahitleri, Urumçi'deki Diwapu Uluslararası Havaalanı'nın hemen dışında bulunan Hengliji plastik döşeme fabrikasında, önce yerel saatle 23.00 sularında yangın çıktığı, ardından patlama seslerinin duyulduğunu, patlamayla havaalanına enkaz parçalarının sıçradığını söyledi. Haberde, yetkililerin havaalanındaki operasyonları bir saatliğine durdurduğu, sonrasında uçuşlara müsaade edildiği bildirildi.

Polisin olayı araştırdığı ifade ediliyor.



Çin'in kuzeybatısındaki Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nin merkezi Urumçi'de bir fabrikada meydana gelen patlamanın ardından havaalanının geçici olarak kapatıldığı bildirildi.

Resmi Xinhua ajansına göre, cumartesi gecesi Urumçi havaalanı yakınındaki bir plastik fabrikasında oluşan yangın ve patlamada, havaalanı geçici olarak kapatıldı. Ajansın haberinde, şu ana kadar ölü yada yaralı olup olmadığına ilişkin bir bilgi olmadığı belirtilirken, en az 15 uçuşun aksadığı kaydedildi.

Görgü şahitleri, Urumçi'deki Diwapu Uluslararası Havaalanı'nın hemen dışında bulunan Hengliji plastik döşeme fabrikasında, önce yerel saatle 23.00 sularında yangın çıktığı, ardından patlama seslerinin duyulduğunu, patlamayla havaalanına enkaz parçalarının sıçradığını söyledi. Haberde, yetkililerin havaalanındaki operasyonları bir saatliğine durdurduğu, sonrasında uçuşlara müsaade edildiği bildirildi.

Polisin olayı araştırdığı ifade ediliyor.


Stargazetesi
Kullanıcı bilgilerini göster Kişisel ileti gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder 13. sayfa (Toplam 13 sayfa)

Sayfa: « Önceki  1, 2, 3 ... 11, 12, 13  


 
Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki iletilere cevap veremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumdaki iletilerinizisilemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB

alt1
1998-2007 Bozkurt NET
alt1
1998-2010 BOZKURT NET
--------------------------------------
Web sitemiz PHP-Nuke (© 2003) kodlarına sahiptir. PHP-Nuke GNU/GPL lisansı altında dağıtılan ücretsiz yazılımdır.
alt1