Dünya tamamen buzla kaplımıydı?
Tarih: 21.05.2003 Saat: 01:00
Konu: Astronomi


Çok tartışılan bir teoriye göre bir keresinde dünyanın tamamen buzlar altında kalmış.
Deniz altından çıkartılan semidentörneklerinde ve kutup bölgelerinden getirilen buz çekirdeklerinde yapılan ölçümler dünyanın jeolojik geçmişinde soğuk- ve sıcakzamanlar arasında sürekli bir dönüşümün olduğu belirlendi.


Sadece geçen bir milyon yıl içerisinde buz alanları 10 kez büyüdü ve küçüldü. Buzullar büyüdüler ve tekrar eridiler. Avurpanın ortalama ısısı 10 derece kadar değişti.

Kartopu Dünya
dünya tarihinde buzların ekvatora kadar inerek bir kartopu gibi dünyayı tamamen kaplandığı buz çağların olduğuna inanan araştırmacıların sayısı her geçen gün artıyor. Namibia'da sadece buzullar vasıtasıyla taşınabilecek bir takım taşları bulunması, bu meridyende buzulların bulunmuş olması anlamına geliyor.

Jeologlar bunu bir teori ile açıklamaya çalışıyorlardı: Güney afrika sedimentlerin oluştuğu dönemlerde (600 Milyon yıl evvel) kıtasal tabakaların kayması nedeni ile güney kutup yakınlarında idi.

Fakat bu açıklama tekrar sorgulanmaya başlandı. Manyetiksel inceleme metodları ile taşların kaynağı belirlenebiliyor.
Bu sonuçlara göre taşların kaynağı ekvator yakınlarında. Bu da kartopu teorisini doğruluyor.

Buz Deryası
Model hesaplarında dünyanın tamamen buzlarla kaplanıp sonra tekrar erimesinin mümkün olup olmadığı incelendi.
Eğerki buz katmanı ekvator yönüne doğru belli bir meridyene ulaşacak olursa, dünyayı ısıtan güneş ışığının büyük bir
bölümünü yansıtacaktır.
Hesaplamalara göre sadece bu ışığın yardımı ile buzulların tekrar erimesi mümkün değil.
Bu şartlarda dünyanın herzaman için bir kartopu olarak kalması gerekirdi.

Bizi volkanlar mı kurtardı?
Kartopu teorisi taraftarları tekrar bir cevap bulmayı denediler ve buldular: Volkanlar erime için önemli olabilirdi. Volkanlar donmadan bağımsız olarak karbondioksid gibi seraefekti oluşturan gazlar çıkartmaktalar.

Dünyanın tamamen buzla kaplanmış olması durumunda, yağmur yağmazdı ve gazlar atmosferde toplanırlardı. 10 Milyon yıl sonra böyle bir durumda gerçek bir sera etkisi açığa çıkardı. Çok kısa sürede ısı 50 derece artar ve böylece keskin bir iklim değişimi ile buzullar erirdi.

Bu tartışmalı kartopu teorisinin bir kanıtı sayılabilir mi? Biyologlar, jeologların bu düşüncelerini eleştiriyorlar. Onlara göre dünyanın tamamen buzlarla kaplanması düşünülemez. Böyle bir durumda bizler dahil tüm canlılar bugün burada olmazadık.

Kaynak: ZDF







Bu haberin geldigi yer: Bozkurt NET
http://www.ulkuocagi.net

Bu haber icin adres:
http://www.ulkuocagi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=1037