Yıllarca Bulgaristan’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye göçetmek mecburiyetinde bırakılan göçmen vatandaşlar, Bulgaristan’daki emeklilik hakları için harekete geçti. BALGÖÇ Derneği Başkanı, soydaşların Bulgaristan’daki çalışma sürelerinin Türkiye’deki çalışma süreleri ile birleştirilmesini istediklerini açıkladı.
Balkan Göçmenleri Dayanışma Derneği (BALGÖÇ) Genel Başkanı Emin Balkan, 1968’den bu yana Bulgaristan’dan göçetmek zorunda kalan soydaşların Bulgaristan'daki çalışma sürelerinin halen Türkiye’deki çalışma süreleri ile birleştirilemediğini söyledi. Balkan, sorunun çözümü için Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO)’nun ilgili komisyonlarına bilgilendirme amacıyla form göndereceklerini kaydetti.
Balkan, dernek üyelerinin formu dernek merkezi ve şubelerinden temin edebileceklerini söyledi. Dernek binasında düzenlediği basın toplantısında Bulgaristan’da yıllarca çalıştıktan sonra Türkiye’ye göçeden soydaşların emekli olamadığını anlatan Doç. Dr. Emin Balkan, iki ülke arasındaki sorunun soydaşları sıkıntıya soktuğunu belirtti. Dernek üyelerinin de katıldığı toplantıda 1968 yılında Türkiye ile Bulgaristan arasında yapılan anlaşmanın 12. maddesine göre Bulgaristan’daki çalışmalarla ilgili belgelerin soydaşlardan alınıp Bulgaristan Milli Sigorta Ensititüsü’ne bağlı il şubelerine verildiğini vurgulayan Balkan; "Ancak bugüne kadar söz konusu belgelere göre herhangi bir prim transferi gerçekleşmemiştir. Bulgaristan şartlarına göre emekliliklerini haketmiş, göç anlaşmasıyla Türkiye’ye gelen soydaşlarımızın çoğu emekli olamadan vefat ederek aramızdan ayrılmıştır. Az sayıda kalan mağdur soydaşlarımızın emeklilik başvuruları da Bulgaristan vatandaşlığından çıkarıldıkları gerekçesi ile rededilmektedir. 1989 sorunlu göçü ile Türkiye’ye gelen soydaşlarımızdan sadece emekliliklerini hakedenler Bulgaristan’daki maaşlarını alabilmektedirler.
Ancak çok sayıda hak sahibi, Bulgaristan’daki hizmetlerinin dikkate alınmaması sebebiyle mağdur durumdadır. Örneğin Bulgaristan’da 20 yıl, Türkiye’de 14 yıl, toplam 34 yıl hizmeti olmasına rağmen emekli olamamaktadırlar. Soydaşlarımızın bütün bu mağduriyetlerinin giderilmesi için Bulgaristan ve Türkiye arasında kapsamlı bir Sosyal Güvenlik anlaşmasının imzalanması acilen gerekmektedir" diye konuştu.
Öte yandan iki ülke arasındaki sorun sebebiyle Türkiye genelinde yaklaşık 50 bin soydaşın emekli olamadığı bildirildi.
Bulgar - Türk Haber Ajansı