Fatih Sultan Mehmed kriterleri / Aydın Candabakoğlu
Tarih: 29.05.2004 Saat: 01:35
Konu: Basın-Yazarlar


OSMANLI'NIN 7'nci padişahı olarak tahta çıkan İkinci Mehmed, yüzünü medeniyete dönük tutan bir hükümdardı. Türkçe dışında yedi dil bilen genç padişahın hem adaleli, güçlü bir fiziği, hem entelektüel birikimi, hem de sağlam bir muhakeme yeteneği vardı.

Akşemseddin gibi dönemin en kıymetli hocalarından ders alan 2. Mehmed; alimlere, şair ve sanatkarlara büyük değer verir, zaman zaman onları toplayıp sohbet etmekten zevk duyardı. Genç padişahın en sevdiği uğraşlardan biri de, okumaktı. Okuyor, okudukça ufku açılıyordu. Bilime büyük önem veriyordu. Dinine, mezhebine veya milliyetine bakmaksızın, alimlere ve sanatçılara eserler yazdırır, yaptırırdı.
Bütün bunların yanı sıra azimli, sabırlı ve cesurdu.
Cesareti, gençliğin getirdiği bir cesaret değildi. O, iyi bir komutandı. Dünyanın en güçlü ordusunun komutanı, en yiğit askerlere örnek olmak durumundaydı. Onun için savaş anında, mutlaka cephede yiğitlerinin arasında yerini alırdı.


İSLAM Peygamberi'nin muştuladığı insan, o olmalıydı.
Osmanlı Tahtı'na oturduğu andan itibaren, yüzünü hep batıya dönmüş biri olarak İstanbul'u düşünüyor, bu kentin Türk vatanı olması için planlar yapıyordu. Savaş gemilerini karadan yürütmesi gerekiyorsa, yapacaktı. Topların menzili surları aşmaya yetmiyorsa, yeni ve daha büyük toplar, daha güçlü gülleler yapılacaktı. Sur kapıları sıkı koruma altındaysa, yeni kapılar açacaktı. Ama istanbul, mutlaka fethedilecekti. Bu büyük mutluluğu tattığında, henüz 20'sindeydi.
'Kimsenin malına, ırzına dokunulmayacak. Kimsenin dinine, diline karışılmayacak. Kiliseler yıkılmayacak, Bizanslılar'ın ibadetine engel olunmayacak. Onlar artık Osmanlı güvencesinde ve tabiiyetindedir' dediğinde, yıl 1453'tü. Yani, bundan tam 551 yıl önce. Yani, Ortaçağ'ın karanlığında...
Ortaçağ, bu aydınlığa direnemezdi artık.
2. Mehmed'i tarihe Fatih adıyla geçiren bu ilerici kriterler, bir çağın kapanmasını ve Yeniçağ'ın gelmesini sağlamıştı.
Artık hiçbir şey eskisi olmayacaktı.
Ortaçağ'ın karanlığı, Yeniçağ'ın aydınlığına boyun eğmek zorundaydı.


İSTANBUL'UN fethi ile birlikte, Fatih Sultan Mehmet'in Osmanlı İmparatorluğu'nu dünya devleti yapma, kültürel ve bilimsel konulardaki girişimlerini hızlandırma imkanı daha da kolaylaştı. Batıdan eserler getirtti, sanatçıları davet etti. Doğu ve Batı medeniyetlerinin kaynaşmasını sağlamaya çalıştı.
Fatih Sultan Mehmed'in, en az İstanbul'un fethi kadar önemli olan ve ama üzerinde pek durulmayan fethi, aslında o günün şartlarında çok önemli olan 'hoşgörü' anlayışıydı. Keşke küçük kardeşlerine de aynı hoşgörüyü gösterebilseydi diye hayıflansak da, fethedilen topraklar üzerinde yaşayan insanların kendi inanç ve kültürleriyle yaşamalarına fırsat veren işte o hoşgörü anlayışıydı. Nitekim kendisinden sonra gelen bütün padişahlar da bu anlayışı sürdürmüş ve Osmanlı İmparatorluğu'nu yüzyıllarca 'süper güç' yapan devlet anlayışı böyle doğmuştu.
Talan ve ganimet üzerine kurulu o günün hakim anlayışında, Fatih Sultan'ın yaptığı bir devrimdi.
Nitekim bu düşünce devriminin sonucudur ki; Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Ermeni, Arap, Rum ve Türk, yüzyıllar boyu aynı topraklar üzerinde, birlikte yaşama olgunluğunu gösterdi.
Kimse kimseyi dininden veya milliyetinden dolayı aşağılamadı, kimse kimseyi inançlarını yerine getirmekten dolayı ayıplamadı veya engellemedi. Bunu Fatih'in yeşerttiği devlet anlayışı, kuralları, kriterleri sağladı.
O zaman Helsinki veya Kopenhag kriterleri yoktu. Ama Osmanlı toprakları üzerinde yaşayan insanlar, Fatih Sultan Mehmed kriterleri ile güvende, güvence altında ve hep birlikte yaşamayı biliyorlardı.
Ta ki, bu halkların arasına nifak tohumları ekilinceye kadar.


FETİH günü, bizler için en büyük bayramlardan biri olmalı. Çünkü biz, bu toprakların insanları ve Fatih'in torunlarıyız.
Fetih bayramınızı kutluyorum.


NOKTA...Top ve tüfekle fetih, eksik kalır. Aslolan gönülleri fethetmektir.

Aydın Candabakoğlu /H.O. Tercüman






Bu haberin geldigi yer: Bozkurt NET
http://www.ulkuocagi.net

Bu haber icin adres:
http://www.ulkuocagi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2227