Karaman'da Türkoloji Üniversitesi Kurulmalı
Tarih: 4.06.2004 Saat: 00:14
Konu: Edebiyat


Türkçe'nin Yeniden Devlet Dili Oluşu'nun 727. Yıldönümünde, Yunus Emre Hazretleri ve Karamanoğlu Mehmet Bey'in resmi törenlerle anıldığı 4. Türk Dil Bayramı'nda, Uluslararası Dil Panelini Yöneten Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Türkçe'nin Başkenti Karaman'da "Türk Dünyası ve Türkoloji Üniversitesi" kurulmasını teklif etti.

Türkçe'nin Yeniden Devlet Dili Oluşu'nun 727. Yıldönümünde, Yunus Emre Hazretleri ve Karamanoğlu Mehmet Bey'in resmi törenlerle anıldığı 4. Türk Dil Bayramı'nda, Uluslararası Dil Panelini Yöneten Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Türkçe'nin Başkenti Karaman'da "Türk Dünyası ve Türkoloji Üniversitesi" kurulmasını teklif etti. "Türk Dil Bayramı, Yunus Emre Hazretleri ve Karamanoğlu Mehmet Beyi Anma" törenleri kapsamında, Karaman Belediyesi Yunus Emre Toplantı Salonu'nda düzenlenen "Ortak Türkçe'nin Oluşumu İçin Neler Yapılmalı" konulu paneli yöneten Prof. Dr. Sadık Tural, "Tüm dünyada Türkçe konuşan devletlerin bir araya gelip birlik içinde olabilmeleri, beraberce manevi değerlerini koruyabilmeleri ve ilişkilerini güçlendirebilmeleri için dillerinin de bir olması gerekir" dedi.

Ortak Dilde Yayın Yapan Bir Televizyon Kurulmalı
Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu ise törende yaptığı konuşmasında ana dilde yayın yapan bir tv kurmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Mumcu, "Bir fermanla dilimiz ayrılmaz bir bütün haline geldi. 700 yıl önce yayınlanan fermanı bugün dil bayramı olarak kutluyoruz. Bu bayramda *****hurbaşkanımız da bulunmaktadır. Dil yaşayan bir varlıktır. Dil hiç şüphesiz gelişecektir. Ama dilimiz hiçbir zaman başka bir dilin istilasına terk edilmeyecektir. Türkçe sadece Türkiye'de değil çeşitli lehçelerle dünyanın her yerinde konuşulmaktadır. Bakanlık olarak hedefimiz, ortak dilde yayın yapan bir televizyon kurmaktadır." dedi.

Türk Dünyası ve Türkoloji Üniversitesi Kurulmalı
Prof. Dr. Sadık Tural, yetkililere önemli mesajlar vererek, önerilerde bulundu: "Atatürk'ümüz, "Türk milletinin kalbidir, zihnidir" dediği Türkçe'yi, "yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmak" için; Türkçe'nin başkenti olan Karaman artık Atatürk'ümüzün ruhunu şâd edecek bir Türk Dünyası ve Türkoloji Üniversitesine kavuşturulmalıdır. Türkçe'nin bilim, sanat dili olması konusunda Türkiye'deki aydını ve halkı bilinçlendirme düşüncesi kadar, Türk Dünyasını birleştiren en önde gelen köprünün dil olduğu unutulmamalıdır. Böylece Türk soylu halkların çocuklarının şivelerini, lehçelerini, ağızlarını araştıran, inceleyen sesler yankılanmalı, düşünceler kitaplaşmalıdır."

Türkiye Türkçesi Ortak Dilimiz Olmalı
Azerbaycan'dan panele katılan Prof. Dr. Tofik Hacıyev de, tüm Türk dünyası birarada düşünüldüğü takdirde, ortak iletişim dilinin şart olduğunu ifade etti. "Bu dil hangisi olmalı?" sorusuna cevap verilmesi gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr. Hacıyev, "Azerbaycan Türkçesi olabilir, Kırgızistan Türkçesi olabilir, Türkmenistan Türkçesi olabilir. Hepsi olabilir. Türkçe çok geniş anlamlı ve köklü bir dil. Türkçe konuşan devletler arasında şu anda en popüler olan Türkiye Türkçesi'dir" diye konuştu. Prof. Dr. Hacıyev, konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye Türkçesi, Türkçe konuşan devletler arasında iletişim dili olmaya hazır mı? Bu sorunun cevabı hem evet, hem hayırdır. Bugün bizler, yaşlı insanlar Türkiye Türkçesi'nde bazı kelimeleri anlayamıyoruz. Fakat çocuklarımız, torunlarımız anlıyorlar, biliyorlar. Onlar televizyonlardan, basın yayın organlarından, Türkçe kitaplardan Türkçe'yi öğrendiler."

Yunus Emre'nin Mesajları Yarıları da Etkileyecektir
Karaman Valisi İsmet Metin, "Bu bayramların Türk Dili'nin gerçek bir dünya dili olduğu, büyük ozan ve gönül insanı Yunus Emre'nin fikirlerinin ve hayat felsefesinin yeryüzüne hakim olduğu günlerin muştusu olmasını temenni ediyorum. Anadolu topraklarında yetişen, her biri birbirinden değerli ozanlarımızın en önde gelenlerinden olan Yunus Emre, yaşadığı çağda verdiği mesajlarla hem kendi çağını hem de sonraki çağları ve bugünü etkilemiştir. Mesajları, yarınları da etkileyecektir" şeklinde konuştu. Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk de, Millet olmanın temelinde toprak birliği, tarih birliği olduğu kadar, asıl kültür ve dil birliği bulunduğuna dikkat çekerek, "Güzel dilimiz Türkçe'yi en güzel ve yalın biçimde kullanan Yunus Emre ve Türkçe'nin korunması için yasa çıkaran Karamanoğlu Mehmet Bey başta olmak üzere pek çok devlet adamı ve ozanımızın çabalarına karşın bu güzel dil, çağlar boyunca ihmal edilmiştir. *****huriyetimizin kurucusu Atatürk, milliyetçiliğin temel öğesinin anadile sahip çıkmak olduğu gerçeği ile Türk diline hakkı olan önemin verilmesini sağlamıştır. Sözcük, kavram ve terim zenginliği ile dünyadaki bütün dillerin başında yer alan güzel dilimizin yabancı unsurlarından arındırılması ve geliştirilmesi hepimizin en başta gelen görevi olmalıdır." dedi.
*****hurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu başta olmak üzere, çok sayıda Türk *****huriyetlerinin büyükelçilerinin de katıldığı kutlama programı İsmet Paşa Caddesi *****huriyet Parkı önünde yapıldı. *****hurbaşkanı Sezer ile Kültür ve Turizm Bakanı Mumcu'nun alana gelmesiyle başlayan törenlerde ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Türk Dil fermanının temsili olarak at üzerinde protokole okunmasının ardından konuşan Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Haluk Akalın, Karamanoğlu Mehmet Bey'in 727 yıl önce yazdığı ferman'ın çığır açtığını söyledi. Kültür Bakanlığı halk oyunları gösterisi ile devam eden törende konuşan Karaman Valisi İsmet Metin de, dil'in toplumları ayakta tutarak yücelttiğini belirterek, "727 yıl önce yayınlanan ferman Türkçemizin ana dil olarak kullanılmasını sağlamış ve yabancı dillerin boyunduruğu altında kalmamızı engellemiştir" dedi.
Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri, Türk Dil Parkı'ndaki 'Türk Dil' Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Karaman Valisi İsmet Metin, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay İsmail Bayar ve Belediye Başkanı Ali Kantürk'ün anıta çelenk koymasının ardından, heyet yürüyerek Yunus Emre Türbesi'ne geldi. Burada türbeyi ziyaret eden heyet ve vatandaşlar dua ettiler. Daha sonra topluluk, törenin yapılacağı İsmet Paşa Caddesi'ndeki *****huriyet Parkı önüne geldi. Etkinliklerin halk oyunları ile devam etti.
Dağıstan'dan Prof. Dr. Nahide Camukova, Kırgızistan'dan Prof. Dr. Toktosun Ahmatov ve Doç. Dr. Gulzura *****akunova, KKTC'den Prof. Dr. Mustafa Gökçeoğlu ve Türkmenistan'dan Doç. Dr. Seyit Nazar Arnazarov'un katıldığı, Karaman Valisi İsmet Metin, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaşın izlediği panelde konuşan Prof. Dr. Sadık Tural, uzun süren çalışma ve fikir alışverişi sonucunda, Türkçe'nin başkenti sayılan Karaman'da, Türkçe konuşan devletlerin profesörleri ile "Ortak Türkçe nasıl kurulur, nasıl konuşulur? Bu konuda neler yapılmalı?" sorularına yanıt aradıklarını belirtti.






Bu haberin geldigi yer: Bozkurt NET
http://www.ulkuocagi.net

Bu haber icin adres:
http://www.ulkuocagi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2240