Lagendijk'e göre AB'nin vize politikasını değiştirme zamanı geldi. Avrupa Adalet Divanı'nın geçtiğimiz ay Türk vatandaşları lehine aldığı aldığı vize uygulaması ile ilgili karar, Avrupa Parlamentosu'nda tartışıldı.
Yeşiller'in Avrupa Parlamentosu'nda düzenlediği toplantıda Joost Lagendijk ve AB Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp'in yanısıra Alman hukukçular da yer aldı. Toplantıya Avrupa Komisyonu'ndan katılımın olmamasını eleştiren Joost Lagendijk, önlerinde Avrupa Adalet Divanı'nın kararı bulunduğunu ve konunun en kısa zamanda açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.
AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp, vize uygulamasının Avrupa Birliği'nin 4 temel ilkesine aykırı olduğunu hatırlatarak, "Vize sorunu Türkiye'ye yapılan bir ayrımcılıktır. Üyelik için Türkiye'nin 4 temel ilkeyi benimsemesi istenirken AB'nin bu ilkelere aykırı davranması söz konusu. Adalet Divanı'nın aldığı kararı tüm üye ülkeler uygulamaya geçirmeli." dedi.
Demiralp, vize uygulamasının birçok hususta sorunları beraberinde getirdiğini, ilişkilerin geleceği için bu konunun açıklığa kavuşmasının önemli olduğunu belirtti. Serbest rekabetin yanısıra eğitim ve sosyal alanlardaki program ve projelerin de vize sorunundan etkilendiğini söyleyen Büyükelçi, "Bariyersiz bir Avrupa istiyoruz." dedi.
Adalet Divanı'nın vize ile ilgili karar aldığı Soysal davasında görev alan Alman hukukçu Klaus Dienelt, vize sisteminin 1973'ten beri hukuka aykırı olduğunu dile getirerek vize konusunda Avrupa genelinde ortak bir karara varılması gerektiğini belirtti.
Avrupa Parlamentosu (AP)'nda düzenlenen, Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin tartışıldığı toplantının ardından Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk Cihan Haber Ajansı'na (CİHAN) özel değerlendirmede bulundu.
Avrupa Adalet Divanı'nın kararından memnun olduğunu söyleyen Lagendijk, "Uzun zamandır AB'nin Türkiye'ye vize politikasını tartışıyoruz. Avrupa, geçmişte olduğu gibi müzakere halinde olduğu ülkelere vize politikasını genişletmeli. AB'nin artık mutlaka bir şeyler yapması gerekiyor çünkü mahkemenin kararı var. Lüksemburg'daki mahkeme Avrupa'yı politikasını değiştirmeye zorluyor." ifadelerini kullandı.
Joost Lagendijk, sorunun çözümü hakkında farklı görüşlerin var olduğunu belirterek; "Mahkemenin kararı Türk iş adamları gibi belli bir kesimi kapsıyor. Fakat bu süreç tüm Türk vatandaşlarının vizesiz Avrupa'ya gelebilmesini sağlayabilir. En azından 3 ay turistik veya tedavi gibi amaçlarla Türkler'in Avrupa'ya vizesiz girişleri mümkün olabilir. Bu konuda tartışmalar devam edecek. Avrupa Komisyonu'nun mahkemenin kararını yorumlayarak açıklığa kavuşturması gerekli." şeklinde konuştu.
Etikhaber