Eyaletleşme projesi için AB euro yağdırdı
Tarih: 24.05.2009 Saat: 04:46
Konu: Derin Haber


TÜRKİYE’nin üniter yapısını hedef alan AB, Osmanlı tipi eyalet sistemini hortlatma amaçlı istinaf mahkemeleri için 22 milyon 500 bin euro destek sağladı.

RAKAMI, MHP’li Alim Işık’ın sorusunu cevaplayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin açıkladı. AB’nin yargıya para desteği (!) hukukçuları ayağa kaldırdı.



AB, eyalet projesine para yağdırdı
Türkiye’yi bölüp parçalamak isteyen Avrupa Birliği, Osmanlı’ya özgü eyalet sistemini yerleştirmenin en önemli adımlardan biri olarak görülen İstinaf Mahkemeleri için 22 milyon 500 bin euro destek sağladı


Haber: Fatih ERBOZ
*****huriyet’in kuruluşunda şeri mahkemelerle birlikte kaldırılan istinaf mahkemeleri, Türkiye’nin üniter yapısını parçalamak isteyen Avrupa Birliği’nin (AB) dayatması ve parasıyla geri dönüyor. Eyalet sistemini kullanan Osmanlıya özgü bölge (istinaf) mahkemeleri için AB’nin bugüne kadar 22 milyon 500 bin euro destek sağladığı bildirildi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’de istinaf (bölge) mahkemesi kurulmasının desteklenmesi projesinin yüzde 75’inin AB tarafından karşılandığını söyledi.


İlki Diyarbakır’da
Ergin, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın bölge mahkemelerinin kurulmasına ilişkin yazılı soru önergesini cevaplandırdı. Bölge adliye mahkemeleri için ihtiyaç duyulan bina, araç ve gereçlerin yapım, satın alma veya kiralama yoluyla sağlanması için başlatılan çalışmaların devam ettiğini bildiren Ergin, şunları kaydetti: “Türkiye’de istinaf mahkemelerinin kurulmasının desteklenmesi projesi, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğe aday bir ülke olması nedeniyle yapısal reformlara destek olmak amacıyla 2005 yılı katılım öncesi mali yardım programı kapsamında finanse edilmektedir. Bu proje, toplam 30 milyon euro bütçeye sahip olup, bu toplam meblağın yüzde 75’i (22 milyon 500 bin euro) Avrupa Birliği tarafından, yüzde 25’i de (7 milyon 500 bin euro) bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır.
Proje kapsamında Ankara, Erzurum ve Diyarbakır’da olmak üzere toplam 3 adet bölge adliye mahkemesi binasının inşası gerçekleştirilmektedir.”
Adalet Bakanı Ergin, ihale bedeli 7 milyon 284 bin 200 euro olan Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesinin 2009 Ocak ayında teslim alındığını bildirdi.



İnşaatı 2 yıl erken bitti
Avrupa Birliği fonlarıyla temeli atılan Diyarbakır’daki bölge istinaf mahkemesi binasının 2010 yılında bitirilmesi planlanıyordu. Ancak inşaat, kısa sürede bitirilerek Ocak 2009’da teslim edildi.


Yeniçağ, istinaf mahkemelerinin ne anlama geldiğini ve neden kurulmak istendiğini, 31 Mart 2007 ve 7 Eylül 2007 tarihli sayısında duyurmuştu.



Özal savunmuştu
Türkiye ’nin altını oymaya çalışan Avrupa Birliği’nin dayattığı istinaf mahkemeleri, Türkiye’nin 8. *****hurbaşkanı Turgut Özal tarafından ortaya atılan, daha sonra Kenan Evren ve Süleyman Demirel tarafından da savunulan; ’ülkenin eyaletlere bölünmesi’düşüncesinin ilk adımı. İlki Diyarbakır ’da açılan mahkeme 9 ilde daha kurulacak. Seçilen iller, Özal ’ın öncülüğünü yaptığı eyalet merkezleriyle de örtüşüyor. Osmanlı Devleti zamanında kurulan, *****huriyet ’in hukuk devrimi kapsamında şeri mahkemelerle birlikte ortadan kaldırılan istinaf mahkemelerinin Yargıtay’ın yükünü hafifleteceği öne sürülüyor.


 


AB FONLARIYLA KURULAN İSTİNAF MAHKEMELERİNE TEPKİLER DİNMİYOR


Güneydoğu’yu koparmak istiyorlar
Yargıtay Onursal Başsavcısı Savaş, “AB, Güneydoğu’nun Türkiye’den koparılmasına yardım ediyor” dedi


Avrupa Birliği’nin bölge istinaf mahkemelerine finansal destek sağlaması hukukçuları ayağa kaldırdı. Yargıtay Onursal *****huriyet Başsavcısı Vural Savaş, AB’nin bu projeye destek vermesinin nedeninin, Güneydoğu bölgesinin Türkiye’den koparılmasına yardım etmek olduğunu söyledi. Konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, AB yardımını sert bir dille eleştiren Savaş, “AB böyle bir projeye destek veriyorsa Güneydoğu bölgesinin Türkiye’den koparılmasına yardım ediyor demektir. Bu yardımların şifresi budur. Bu mahkemeler daha önce kuruldu Türkiye’de. Hiçbir şekilde faydalı olmadı. Denenmişi denemek pişmanlık getirir. Bu proje sonunda özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi en çok davaların açıldığı büyük merkezlerde Yargıtay’da olan tıkanmadan daha büyük tıkanmalar olacak. Çeşitli bölge mahkemelerinden çok farklı kararlar çıkacak. Yasalarımızın aynı doğrultuda uygulanması zorlaşacak” diye konuştu. Yargıtay Onursal Başsavcıısı Vural Savaş, bu mahkemelerle yargıda kadrolaşmanın da sağlanacağı tehlikesine de dikkat çekerek şunları kaydetti:

Kadrolaşma uyarısı

“Kurulacak mahkemelere doğrudan doğruya ABD’nin desteklediği örgütler kendi atamalarını gerçekleştirecek. BOP’un gerçekleştirilmesine hizmet edecek hakim ve savcılar oralara atanacak. Bugün Güneydoğu’daki belediyelerin durumu ne ise mahkemelerin durumunu da aynı hale getirecekler.”



Yargı denetim altına alınacak
CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner de AB kredisiyle yapılan mahkemelerin yargı bağımsızlığı açısından utanç verici olacağını savundu. Güner, “İstinaf mahkemelerinin yargının yükünün azaltmak için kurulması planlanıyor. Fakat bu mahkemelerde davaların tekrar ele alınacağı söyleniyor. Bu durumda mahkemelerin yargının yükünü azaltacağını düşünmüyorum” diye konuştu. Bu mahkemelerin, AB’nin verdiği bütçeyle kurulmasına şiddetle karşı çıktıklarını da hatırlatan Güner, “AB yargıyı denetimi altına almaya çalışıyor. Eğer bu hibeleri kabul edersiniz, yargı kararlarının onun denetiminde ve inisiyatifinde olmasını kabul etmiş olursunuz. Bu da ülkenin egemenliğine yargının bağımsız yapısına terstir” dedi.



Bu mahkemeler Türkiye’nin bünyesine ters
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, istinaf mahkemelerinin Türkiye’nin yapısına uygun olmadığını söyledi. Öztürk, “Türkiye’nin koşullarına uygun bir yargı sistemi değildir. Yargının gecikmesi neden gösteriliyor ama bu mahkemeler yargıyı daha da geciktirecektir. Hak arama daha da gecikecektir. Yerinde denetim nasıl yapılacak? Mahkemelerin Türkiye’de kurulabileceğine inanmıyorum. Bunun koşulları yaratılmadı. Zaten AB uyum yasaları çerçevesinde yasalar hep Avrupalıların istediği için geliyor. Türkiye’nin ihtiyaçlarını, gerçek sorunları için gelmiyor. Yasalar halk istediği için çıkmıyor AKP’nin ihtiyaçlarını karşılamak için çıkıyor. Bu mahkemeler de Türkiye’nin bünyesine uymuyor” şeklinde konuştu.







Bu haberin geldigi yer: Bozkurt NET
http://www.ulkuocagi.net

Bu haber icin adres:
http://www.ulkuocagi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2994