İSRAİL'İN SESSİZ HESAPLARI
Tarih: 19.03.2003 Saat: 11:15
Konu: Derin Haber


ABD'nin Irak'a muhtemel saldırısı, dünyanın önde gelen ülkelerinin yöneticilerinin ve kamuoylarının gündeminde; bir tek İsrail ortada yok. İsrail, savaş aleyhtarlarının ağzına bir kaşık bal anlamına gelebilecek, Bölgeye demokrasinin gelmesi olasılığı var gibi, ortadan bir cümle bile söylemiyor. Oysa İsrail, ABD'nin yeryüzünde İngiltere ile birlikte en sıkı iki müttefikinden biri...

İsrail acaba neden sükûtla geçiyor bu gürültülü süreci?..
Kimilerine göre, ABD'nin Irak'a saldırısının arkasında Yahudiler var. Geçen ekim ayında İsrail'de bir gazeteci, Pentagon'da iki Yahudi uzman İsrail hükümetiyle uyum içerisinde yeni Ortadoğu'yu şekillendiriyorlar başlıklı bir rapor yayımladı. Sözünü ettiği iki uzman, halen Savunma Bakanlığı'nda danışma komisyonuna başkanlık eden ve ABD yönetiminde önemli strateji uzmanlarından biri sayılan Richard Perle -namı diğer, Karanlıklar Prensi- ve Pentagon'da Bakan Yardımcısı Dace Fite. Her iki şahsiyet Siyonizm'in koyu savunucularından olarak tanınıyor.
Fakat, Ortadoğu'ya yeniden bir biçim verme arayışı, bu iki kişiyle sınırlı olmadığı gibi, 2002'de de yola çıkmış değil. Arayış, 1998 yılına kadar gidiyor. Aralarında Richard Perle ve yine Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz gibi iki Yahudi'nin de bulunduğu bir grup, 26 Ocak 1998 tarihli bir mektupla, dönemin Başkanı Bill Clinton'ı, Git, Ortadoğu'ya yerleş, Irak'ta rejim değişikliğini gerçekleştir. Kitle imha silahlarının varlığı gerekçesini kullanarak Irak'a savaş ilan et!.. diye dürtüklüyorlar. Tavsiyeye göre, Clinton, BM'den ve müttefiklerden destek bulamasa bile Irak'a saldırmalıydı. Ancak Clinton, bu arzuya uygun bir tavır almadı. Kimilerine göre Clinton'ın bu aykırı tutumu, hem kendisinin hem de demokratlar iktidarının sonu oldu. Mektubun reddinden kısa süre sonra Monica Lewinsky skandalı patlak verdi... Sonraki başkanlık seçimini de yardımcısı Al Gore'a neredeyse zorla kaybettirdiler.

Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan 11 Eylül saldırısıyla birlikte, Irak'a müdahale yeniden gündeme geldi. İktidardaki Doyba Bush, aralarında Irak'ın da bulunduğu bazı devletleri, aynı zamanda nükleer silah peşinde oldukları tespitiyle 'serseri' ilan etti. Ardından Usame Bin Ladin'in peşinden Afganistan'a girdi, Taliban rejimini yerle bir ederek yerine uygun bir iktidar koydu. Sonra sıra Irak'a geldi. Yaklaşık bir yıldır ABD, Irak'a saldırı hazırlıkları yapıyor. ABD yönetimi, çok tehlikeli bir serseri devleti hizaya getirmek için Irak'a yapacağı müdahalenin, aynı zamanda bölgeye de demokrasi getireceğini öne sürüyor. Peki kimilerine göre Yahudi lobisinin yönlendirdiği bu akış sürecinden, İsrail nasıl etkilenecek?

Mısırlı yazar Fehmi Huveydi, Lübnan El-Sefir gazetesinde, geçen şubatta, Irak'a müdahale sonucunda Filistin'in tamamen İsrail olacağını, Filistinlilerin Ürdün'e sürüleceğini ve Irak'ın da Haşimi hanedanına devredileceğini yazıyor.
Halen İsrail Parlamentosu Knesset'te Güvenlik ve Dış İlişkiler Komisyonu'nda görev yapan, eski asker, eski sağlık, ulaştırma ve savunma bakanlarından ve kimilerine göre bir sonraki dönemde İşçi Partisi'nin başına geçecek olan Epraem Sneh'e göre, Irak, İsrail'e, en başından beri derin bir kin besliyor. Saddam Hüseyin yönetimindeki bir Irak, İsrail'in varlığına yöneltilmiş en ciddi tehditlerden biri. Saddam Hüseyin, Filistin'deki 'terör örgütleri'ni yönlendirmekle ve finanse etmekle kalmıyor, aynı zamanda intihar eylemi yapanların ailelerine de on beşer bin dolarlık yardımda bulunuyor. Dolayısıyla Sneh'e göre, Irak'a karşı bir operasyon başlatılmasında İsrail'in kaygılarının çok önemli bir rolü var.
Utah Üniversitesi'nde konuşan Sneh, savaştan sonra Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına destek verebileceklerini, çünkü federatif bir yapıdansa kuzeyde bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının, İsrail çıkarları açısından daha olumlu bir gelişme sayılacağını söylüyor. Sneh'e göre, federatif bir yapı Şii çoğunluğun Irak'ı İran'a yaklaştırma riskini artırır.

Sneh'e göre ABD mutlaka İran'ı da hizaya getirmeli: Çünkü Irak'a müdahaleden sonra, bölgede anti-Amerikancılık yükselecek; bu, İsrail açısından daha önemli sorunlar da çıkarabilir. Böyle bir sorunu önlemek için, ABD'nin daha sonra İran'ı kontrol altına alması gerekiyor. Sneh'e göre, gerekçe de hazır: İsrailliler, İran'ın, Rusya'nın desteğini arkasına alarak kitle imha silahları ürettiğine inanıyorlar ve bu durumu 'bölge barışı'na yöneltilmiş en sistematik ve en ciddi tehdit olarak görüyorlar. Sneh, Hizbullah, HAMAS ve İslami Cihad gibi örgütleri destekleyerek İsrail'in varlığını ortadan kaldırmaya çalışan bir İran, ivedilikle durdurulmalı diyor.

İsrail'in ılımlı politikacıları arasında sayılan Sneh'in Filistin konusunda söyledikleri de, pek iç açıcı değil. Ona göre, Filistinlilerin hiçbir şekilde geri dönmesi mümkün değil.
Bölge tam bir petrol üssü ama pek ortalarda görünmese bile orada aynı zamanda huzursuz bir İsrail var.

Türkiye'nin jeostratejik önemi azalacak

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baskın Oran, Tempo'nun sorularını yanıtladı.

ABD'nin Irak'a saldırısı, en çok, petrolün kontrolüne dayandırılıyor. Sizce bu kadardan mı ibaret? İsrail'in güvenliği ne kadar önemli bir sorun ABD için?
Petrolün kontrolü, İsrail'in güvenliği ve Yahudi lobisi, Bush yönetiminin şirketlerle ilişkisi vs. bunların hepsi var, fakat gerçek neden değil.
 
Gerçek neden ne?
Gerçek neden ABD'nin, güçlüyken, rakip çıkmasını imkânsız hale getirmek isteğidir. Çünkü hegemon devlete hemen rakipler çıkar. Tek kutuplu sistem bugüne kadar görülmedi ki bundan sonra görülsün. ABD, Çin, AB gibi potansiyelleri güçlenmeden beşikte boğmak istiyor. Çin'in 8 günlük stratejik petrol stoku var. Batı Avrupa yüzde 85 oranında Ortadoğu petrolüne bağımlı. Fakat ABD'nin yaptığı olacak şey değil. Çünkü etki ne kadar güçlüyse tepki de o kadar güçlü olur.
 
ABD, İsrail'i neden bu kadar gözetiyor? Klasik bir söyleyişle ABD'ye Siyonistler mi hâkim? Veya İsrail hangi gücüne dayanarak ABD'ye istediğini yaptırabiliyor? İsrail'in bu kadar sessizliğini, işler yolunda nasılsa, diye mi açıklamalı?
İsrail, ABD'nin Ortadoğu'daki eksen ülkesi; yani, onun mızrak başı. Onun gerçek üç stratejik ortağından biri; yani her alanda aynı fikirde olduğu devlet. İsrail burada fazla konuşamaz, çünkü Araplar ABD'ye daha çok yabancılaşır. Körfez Savaşı'nda da Irak'ın attıklarına cevap vermedi. İsrail sadece Bush yönetiminin geri zekâlılıklarından yararlanarak ortalığı duman ediyor, o kadar.
Saldırıdan sonra bölgede yapılacak düzenlemeler konusunda bir öngörünüz var mı? Bölge nasıl şekillenecek? Bir Amerikan kaynağında, Irak taktiksel hedef, Suudi Arabistan stratejik ve Mısır ise en büyük ödül cümlesi var. Sizce bunun anlamı ne?
 
Kim söyledi Mısır hakkında bunu acaba? Şu anda 1919'da mıyız. O zamanki İngiltere gibi şimdi de ABD bölgede toplumsal mühendislik yapmak istiyor.
Saldırının bölgeye demokrasi getireceği söylemi ne kadar inandırıcı?
ABD şimdiye kadar etrafa ne kadar demokrasi getirdiyse, buraya da o kadar getirir. Üstelik, aşiret düzeninde demokrasi olmaz.
İktidarın yeniden Haşimi ailesine verilmesi yaklaşımı ne kadar gerçekçi?
Gerçekçi değil.
Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin kurulması İsrail bakımından ne anlam taşır? Blok bir Irak yerine, parçalı görüntü arz eden bir Irak daha cazip olmaz mı? Kuzey'de bir Kürt devletinin kurulması, bölgede yeni bir İsrail-Filistin sorunu anlamına gelir mi?
İsrail bunu ister. Fakat kurulacak devlet bağımsız olamaz. Federe olur.
Filistin sorunu Irak'a müdahaleden ne şekilde etkilenecek? Filistinlileri nasıl bir akıbet bekliyor? Ürdün'e veya Irak'a sürgün gündeme gelebilir mi?
Şu anda iyi bir akıbet beklemiyor. Ama diyalektik şunu gösteriyor: Çok fazla ezilirlerse devlet kurmaya yaklaşırlar.
 
Terörizm bu müdahaleden sonra nasıl etkilenir?
Terör artar.
Sonraki hedef İran söylemi var. İran, İsrail için ne ölçüde tehdit? Sizce ABD, İran'a saldırmak için neleri gerekçe gösterecektir?
Tehdit değil. Saldırabileceğini sanmıyorum.
Sizce gelişmelerden Türkiye nasıl etkilenir? İzlenen politika u*****ta Türkiye'ye ne getirir?
Irak'ın kuzeyine girerse büyük hata yapar. Kendi Kürtlerini PKK'nın kucağına, Kuzey Irak Kürtlerini de ABD'nin kucağına daha çok iter. Ayrıca, Irak'ın ABD tarafından işgali Türkiye'nin jeostratejik önemini azaltır çünkü ABD orada üsler kuracak.

Kaynak: SBF Öğretim Üyesi Prof. Baskın Oran







Bu haberin geldigi yer: Bozkurt NET
http://www.ulkuocagi.net

Bu haber icin adres:
http://www.ulkuocagi.net/modules.php?name=News&file=article&sid=566