Birçok gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de kanserden olan ölümlerin ilk sırada yer aldığı belirtilerek, bu amansız hastalıktan korunmak için, bol sebze ve meyve yenilmesi, tavuk, balık, kurubaklagiller ve lifli besinler tüketilmesi gerektiği bildiriliyor.
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, akciğer kanseri, erkek ve kadınlarda ikinci en sık rastlanılan kanser türü olma özelliğini koruyor. Hastaların yüzde 90'ında akciğer kanserine sigara sebep oluyor. ABD'de her yıl yaklaşık 100 bin erkek ve 60 bin kadın akciğer kanserinden ölüyor. Akciğer kanseri ölüme en fazla yol açan kanser türü olmasına rağmen, aynı zamanda önlenmesi de en kolay hastalık durumunda.
Uzmanlar, bol miktarda sebze ve meyve ile beslenen kişilerde kansere yüzde 50 oranında az rastlandığını ifade ederek, günde 5-8 porsiyon sebze veya meyve yenilmesini öneriyor. Kırmızı et yerine tavuk, balık, kurubaklagiller tüketilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlara göre, çavdar, kepek, yulaf gibi liften zengin besinlerin tüketilmesi de kansere karşı koruyor. Uzmanlar, yağsız beslenmenin de önemine dikkat çekerek, kızartmaktansa yemeklerin haşlanmasını veya buharda pişirilmesinin tercih edilmesi gerektiğini kaydediyor.
Besinlerin tütsülenmesi, tuzlanması, nitrat-nitrit gibi kimyasal koruyucularla işlenmeleri sonucu kansere yol açan bazı maddeler oluştuğunu bildiren uzmanlar, fazla miktarda nitrit-nitrat içeren sucuk, salam, sosis, salamura ve et gibi besinleri çok tüketenlerin, yanında C vitamini almasının koruyucu olabileceğini belirtiyor.
Uzmanlar A, C, E, D vitaminleri, riboflavin, tiamin, folik asit, pantotenik asit ile çinko, iyot, kalsiyum, demir, selenyum ve molibden gibi mineraller yeterli olarak alındıklarında kansere karşı koruyucu olduklarını da vurguluyor.
ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN
Nikel, kurşun, kadmiyum, arsenik ve asbestin ise kanser yapıcı etkisi bulunduğunu ifade eden uzmanlar, şu önerilerde bulunuyor: "Günde 2-3 bardak yağı azaltılmış süt için veya süt ürünleri ile beslenin. Alkol ve sigara kullanmayın. Kapalı, sigara içilen ortamlardan uzak durun. Hiç sigara içmediği halde akciğer kanseri olmuş hastaların üçte birinin pasif içici olduğu, yani fazla sigara içilen ortamlarda yaşadıkları biliniyor. Haftada en az 3-4 kez spor yapın. İdeal kilonuzda kalmaya çalışın. Uzun süreli güneş altında durmaktan kaçının. Kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinlerle beslenmeyi tercih edin. 50 yaş ve üzerindeyseniz, yılda bir kez dışkıda gizli kan baktırın ve her 5 yılda bir parmakla makattan muayene ve kolonoskopi yaptırın."
Uzmanlar, kadınlarda en sık rastlanılan kanser türü olan meme kanserinden korunmak için de 20-39 yaş arası kadınların, ayda bir kendi kendilerine meme muayenesi yapmalarını, her 3 yılda bir hekim tarafından muayene edilmelerini, 40 yaş ve üzeri kadınların ise ayda bir kendi kendilerine meme muayenesi yapmalarını, yılda bir kez hekim tarafından muayene edilmelerini ve yılda bir mamografi çektirmelerini öneriyor. Uzmanlar ayrıca, rahim ağzı kanserinden korunmak için, 18 yaşın üzerindeki her kadının yılda bir kez 'Pap Smear' yaptırmasını öneriyor.
Prostat kanserinin, erkeklerde en sık rastlanılan kanser türü olduğunu da hatırlatan uzmanlar, 50 yaş ve üzerindeki her erkeğin yılda bir kez parmakla makattan prostat muayenesi olması ve PSA denilen kan testini yaptırması gerektiğini kaydediyor.